درباره یک اشتباه فاحش در تحلیل نقدینگی
1⃣قسمت اول
🔰 نامزد محترم انتخابات ریاست جمهوری، مسعود پزشکیان، در نقد عملکرد دولت سیزدهم پرده از آمار حجم نقدینگی برداشت. قبل از پرداخت به آمار، مناسب است مقدمه مختصری در این باب بیان شود.
🔸 فهم و تحلیل نقدینگی مهم است؛ زیرا درواقع کل پولی است که در دست مردم ایران است و افزایش و کاهش آن ارتباط مستقیمی با نرخ تورم و نرخ ارز دارد. تحلیل نقدینگی صرفاً در نگاه به حجم آن منحصر نمیشود. آنچه که درباره نقدینگی اهمیت بیشتری دارد؛ تغییرات آن است. چیزی که در ادبیات اقتصادی از آن به عنوان «رشد نقدینگی» یاد میشود.
🔹 درصورتی که رشد نقدینگی مثبت باشد؛ آنگاه روند تورم سالیانه متأثر از آن خواهد بود و بالتبع، اقتصاد یک پدیده تورمی را متناسب با آهنگ رشد نقدینگی تجربه خواهد کرد. در این نوشته بنایی بر تحلیل نقدینگی، نسبت آن با پایه پولی و پول پرقدرت و تورم نداشته و صرفاً پیشنهاد میشود خواننده به این دو متغیر و تحلیل آن دقت و توجه کند.
🔸 پس اساساً آنچه که بایستی در اولویت قرار بگیرد، وضعیت رشد نقدینگی است. مثلا این رشد نقدینگی است که باعث میشود ١٠٠٠ تومان با یک رشد ۵٠ درصدی بشود ١۵٠٠ یا با یک رشد ٢٠ درصدی بشود ١٢٠٠ تومان. پس مهم است بدانیم و ببینیم که دولت سیزدهم در چه شرایطی دولت را تحویل گرفت.
🔹 دولت سیزدهم مطابق آمار و نموداری مستخرج از بانک مرکزی، در شرایطی دولت را تحویل گرفت که رشد نقدینگی ١٢.٨ افزایش پیدا کرده بود و حجم را از ۴۶۰ به ٣٨١٩ رساند. دولت رئیسی در مرداد ماه حجم ٣٨١٩ همتی را تحویل و با آن آغاز به کار کرد.
(ادامه دارد)
✍ سیدمجتبی هاشمی