بسمه تعالی
در پاسخ به یادداشت برادر گرامی جناب آقای عباس عبدی!(مورخ 13 شهریور)
ژاپن اکنون یکی از پیرترین کشورهای دنیاست. تولید ناخالص داخلی ژاپن از 1960 تا 2012 به طور مستمر صعودی بوده است. اما از 2012 تاکنون به طور مداوم کاهش پیدا کرده و در این یک دهه درآمد سالانه ژاپن حدود 206 هزار میلیارد دلار (33 درصد) کاهش یافته است که یکی از علل عمده را پیری جمعیت آن می دانند!
به نظر شما اگر ژاپن به دهه شصت میلادی برمی گشت و این آینده به او نشان داده می شد، حاضر بود چقدر بودجه صرف کند تا نظاره گر چنین سقوط اقتصادی نباشد؟ چند هزار دلار حاضر بود خرج کند؟
بودجه ستاد ملی جمعیت ایران 8 هزار میلیارد تومان یعنی 0.2 میلیارد دلار است و حتی به یک میلیارد دلار هم نمی رسد.
از طرف دیگر اکنون شاید نتوان دقیقاً میزان کاهش درآمد ملی تحت تأثیر پیری جمعیت را تخمین زد. اما برای ایجاد یک تصور از این آینده اگر درآمد ملی ایران در سال 2022 (که تازه مانند ژاپن در اوج شکوفایی خود نیست) که معادل 413.5 میلیارد دلار است، تحت تأثیر پیری جمعیت 33 درصد یعنی حدود 136 میلیارد دلار یعنی معادل 850 برابر بودجه ستاد ملی جمعیت.
آیا واقعاً بودجه ستاد ملی جمعیت ایران زیاد است؟
از طرف دیگر انتظار نتیجه دادن سیاستگذاری در موضوع جمعیت، که سی سال برعکس آن عمل شده و هنوز موانع گذشته فرزندآوری در جامعه وجود دارد، یک مقدار عجیب است! تا آنجایی که می دانم هیچ کدام از کشورهایی که موفق شدند نرخ باروری خود را افزایش دهند، طی یکی دو سال اتفاق نیفتاده است.
مسعود عالمی نیسی
عضو هیأت علمی دانشگاه علامه طباطبائی
پانزدهم شهریورماه ۱۴۰۳
https://ble.ir/nejat1402