🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
روز شنبه، ١۴٠٠/١٢/٠٧
مناسبت روز:
امروز سالروز فتح قلعه خیبر و پیروزی مسلمانان در جنگ خیبر به واسطه جانفشانی و شجاعت بینظیر امیرالمؤمنین (ع) است که در روز گذشته، حکایت کامل آن را، از کتب معتبر اهلسنت به حضورتان تقدیم نمودیم و انشاالله در روزبرگ امروز این مبحث را ادامه میدهیم؛
دیروز عرض کردیم
در «جنگ خیبر»، پس از اینکه خليفه اول و دوم، در میدان نبرد شکست خورده و پشت به دشمن نموده و فرار کردند! حضرت رسول (ص)، پرچم را به دست امیرالمؤمنین (ع) دادند و و ایشان را «كَرَّارٌ غَيْرُ فَرَّار» یعنی «حمله کنندهای سخت که هرگز فرار نمیکند»، نامیدند؛ و سپس حضرت علی (ع) با غلبه بر پهلوانان یهود از جمله «مرحب خیبری» و با کَندن درب قلعه بزرگ خیبر، فاتح میدان و جنگ شدند!
البته فرار برخی از صحابه از میدان نبرد، فقط در این جنگ نبوده بلکه در میدانهای متعدد از صحنهی جنگ گریختهاند! تا جایی که آیه ١۵۵ سوره آلعمران نازل شد و خداوند به نکوهش فرارکنندگان در جنگ پرداخته و فرمود: «کسانی از شما که در روز برخورد مسلمان و کافران در جنگ اُحد، پشت کرده و فراری شدند! شیطان، آنها را به سبب نافرمانی و بدکرداریشان به لغزش افکند...»؛ و همچنین در آیه ١۶ سوره اَنفال میفرماید: «کسانی که در میدان جنگ و دفاع از اسلام، فرار میکنند، مورد خشم من هستند و یقیناً جهنمی میباشند!»
«سیوطی» از مفسرین بزرگ اهلسنت در تفسیر الدّرالمنثور، ج٢، ص٣۵۵، «ذیل آیه ١۵۵ سوره آل عمران» از شخص خليفه دوم نقل میکند که
«وقتی در روز جنگ اُحد، از مشرکان شکست خوردیم، من فرار کردم و از کوه بالا میرفتم همانند...»: «... قَالَ عُمَر: لما کَانَ یَوْم أحد هَزَمْنَا ففررت حَتَّى صعدت الْجَبَل فَلَقَد رَأَیْتنِی أنزو کأننی أروى... (أروى: ضَأْن الْجَبَل ضد الماعز)»
البته طبق منابع شیعه و سنی، خليفه دوم، در این فرارها، تنها نبوده و بسیاری از صحابه بزرگ دیگر همچون خلیفه اول نیز، بارها از میدان نبرد، گریخته و در کوهها و بیابانها فرار کردهاند!
✍️ اما نکته مهم این است که در تمام این جنگها، مردِ میدان، امیرالمؤمنین (ع) بودند که همیشه در برابر دشمنان ایستادهاند تا جایی که مورخین آوردهاند که حضرت در جنگ اُحد، بیش از ٩٠ جراحت و زخم عمیق برداشته بودند، ولی همچنان شجاعانه میجنگیدند و از پیامبر اعظم خدا (ص) دفاع میکردند تا جایی که حضرت جبرئیل(ع) نازل شد و ندای «لا فَتى اِلاّ عَلِىّ، لا سَیفَ اِلاّ ذُوالفَقار» سر داد! (تاریخ طبرى، ج۳، ص۱۶۹ و بحارالانوار،ج ۲۰،ص ۵۴)
در «جنگ خندق» (احزاب) نیز وقتی پهلوان عرب، عمرو بن عبدود از خندق گذشت و با فریاد، مبارز میطلبید! همین صحابه بزرگ، خود را از برابر چشم رسولالله (ص)، مخفی میکردند، تا از رفتن به میدان در امان بمانند! و تنها باز هم علی ابن ابیطالب (ع) به دعوت پیامبر(ص) لبیک گفته و با عمرو بن عبدود، جانانه جنگیده و تمام کُفر را با ضربتی شکست داد! (تاریخ طبری، ج۲، ص۵۷۴ـ۵۷۳ و الإرشاد مفید، ج۱، ص۱۰۹ـ۹۸)؛ بهصورتی که پیامبر (ص) این ضربت را بالاتر از عبادت تمام جنّ و انس؛ و طبق روایت دیگر، برتر از عبادت تمام امت تا روز قیامت دانستند! «ضَرْبَةُ عَلّیٍ یَوْمَ الْخَنْدَق افْضَلُ مِنْ عِبادَةِ الثَّقَلَین» (المستدرک علی الصحیحین، ج۳، ص۳۴؛ جامعالاحادیث، سیوطی، ج۱۸، ص۵۳؛ المواقف، ایجی، ج۸، ص۳۷۱؛ ، شرح المقاصد، تفتازانی، ج۵، ص۲۹۸؛ و...)
✍️ و حاشا و کلا که در هیچ جنگی، امیرالمؤمنین (ع)، پشت به دشمن کرده باشند، لذا پیامبر لقب «كَرَّارٌ غَيْرُ فَرَّار»، (حملهکننده بیگریز) را به حضرت دادند و این لقب از فضیلتهای اختصاصی حضرت علی (ع) میباشد! (تاریخ یعقوبی، ج۲، ص۵۶؛ الإرشاد، ج۱، ص۶۴؛ شرح الأخبار، ج۱، ص۱۴۸ و...)
همچنین ابن ابی الحدید، در شرح نهج البلاغه آورده است که
زره حضرت علی (ع)، اصلاً پشت نداشته و وقتی از مولای متقیان پرسیدند، چرا زره شما پشت ندارد؟! حضرت فرمودند: چون من هرگز به دشمن پشت نکرده و از میدان نمیگریزم!
✍️ در پایان سخن، به خود میبالیم و افتخار میکنیم که مولا و امام و پیشوای اول ما، حيدر کرار است که هرگز در هیچ میدانی فرار نکرده و با شجاعت بیبدیلش، تمام پهلوانان عرب را به زانو درآورده و برتری نیروی اسلام را به جهانیان اثبات نموده است!
#مناسبت_ایام
⬇️⬇️⬇️
@jz2305