📍گردنکلفتی که دستور دولت را اجرا نمیکند و مالیات هم نمیدهد! / شعبان بیمُخ این روزهای اقتصاد ایران
🔸سعید لطفی، عضو هیات مدیره اتحادیه مشاوران املاک تهران در گفتوگو با ایلنا درباره آخرین وضعیت بازار مسکن اظهار داشت: در حال حاضر به دلیل کاهش قدرت خرید مردم و افزایش ادامهدار قیمتها، در بازار مسکن رکود تورمی حاکم است که این شرایط به هیچ وجه به نفع اقتصاد نیست و در این وضعیت بازار، خانه اولیها از چرخه خرید خانه حذف شدهاند.
🔸وی ادامه داد: تا زمانی که خانه اولیها وارد چرخه خرید مسکن نشوند، نمیتوان رونق را در بازار مسکن مشاهده کرد و یکی از موانع اصلی برای ورود خانه اولیها به بازار مسکن، بانکها هستند.
🔸عضو هیات مدیره اتحادیه مشاوران املاک تهران با بیان اینکه بانکها به تعهدات خود عمل نمیکنند، گفت: بانکها حتی در حوزه نهضت ملی مسکن هم به تعهدات خود عمل نکردند و از دلایل کُندی این پروژه، توقف تسهیلاتدهی در شبکه بانکی است.
🔸لطفی با اشاره به محدودیت منابع بانکی برای افزایش سقف تسهیلات بانکی اظهار داشت: اگر سیاست دولت خانهدار کردن مردم است باید بخشی از منابع شبکه بانکی را به این سمت هدایت کند. اما در حال حاضر موضع این است که خود بانکها عامل افزایش قیمت مسکن هستند چراکه نه تنها ارایه تسهیلات به این بخش را محدود کردهاند بلکه منابع را متوجه پروژههای ساخت و ساز مسکن شرکتهای ساختمانی زیر مجموعه بانکها میکنند.
🔸وی افزود: بانکها هم سازنده مسکن شدهاند و هم مسکن را خرید و فروش میکنند و در واقع به قیمتگذار مسکن در بازار تبدیل شدهاند و بعضا عامل افزایش قیمت مسکن در بازار هستند. اگر امروز بانکها میگویند که منابعی در اختیار ندارند به این دلیل است که با منابع خود ملک و مستغلات خریدهاند تا از تورم آن استفاده کنند و ارزش بهای دارایی خود را افزایش دادهاند بنابراین هر چه ملک گرانتر شود به نفع بانکها خواهد بود و با خرید ملک، ناترازی خود را جبران میکنند.
🔺نقش برخی بانکها در افزایش قیمت مسکن و معضلی که آقای لطفی مفصلا به آن اشاره کرده ناشی از بلیّه "درآمدزایی مشاع" بانکهاست.
🔺مقولهای که نه در راستای رسالتهای بانکی است و نه بانکها در قبال آن وظیفهای دارند اما به دلیل طمع برخی بانکها، اهمال برخی دولتها و کاهلی مسئولان بروز کرده است.
🔺یعنی بانکها به جای بنگاهسازی که رسالت ذاتی آنهاست؛ مشغول بنگاهداری شدهاند و به جای اینکه عاملی برای تقویت بازار و کارآفرینان باشند؛ خودشان به فعال ما یشاء بازار و قیمتها تبدیل شدهاند.
🔺جالب است بدانید قدرت این برخی از بانکها و میزان خودمختاری و شعبانبیمُخی آنها به حدی رسیده که حتی در دولت رئیسجمهور سابق که شاهد آن همه خط و نشان برای بانکها بودیم اما عملا اتفاق خاصی روی نداد و بانکهای مذکور نه تنها دستورات دولت در بحث نهضت ملی مسکن را اجرا نکردند بلکه جریمه ۲۰۲ هزار میلیارد تومانی که به این واسطه شامل آنها شد را نیز با گردنکلفتی آشکار به سازمان امور مالیاتی نپرداختند و این قضیه مسکوت ماند که ماند.
🔺هرچه هست ما مردم اکنون با این معضل مواجهیم و البته راه حل مشکل نیز مشخص است. لکن چیزی که مشخص نیست میزان اقتدار و عزم و تدبیر دولت دکتر پزشکیان برای جمع کردن این مسئله است.
🔺اما بارقههای امیدی هم وجود دارد...
دکتر همتی، وزیر اقتصاد چندی قبل طی سخنانی در یک همایش با تاکید بر اینکه امسال آخرین سالی است که بانکها بنگاه داری میکنند، گفته بود: به صورت جدی به بانکها میگوییم که این مسئله سال آینده باید تمام شود؛ باید دوره بنگاه داری بانکها تمام شود؛ برای بانکهای دولتی این کار را میکنم. برای خصوصیها هم بانک مرکزی باید فورس قانونی بگذارد و جلوی بنگاهداری را بگیرند و ظرف ۲ سال بنگاهداری جمع شود.
🔺همتی تأکید کرده بود: اصلا درآمدهای مشاع کار بانک نیست. حتما تفاهم میکنیم روشهایی پیدا کنیم تا بانکها روش و مدل کسب و کارشان را عوض کنند... تبدیل بنگاهداری به بنگاهسازی مهمترین هدف ماست. یعنی وقتی پروژه تمام شد، بانکها باید تحویل دهند و بروند سراغ پروژه دیگر. قبلا اینطور بود ولی متاسفانه بانکها دیدند خوشمزه است و نیامدند پایین؛ اما هدف ما این است که از بنگاه داری کنار بروند.
🔺اهمیت و خطر این وعده همتی تا بدانجاست که ما قبلا در وبلاگ مشرق از آن با عنوان یک "عملیات مخاطرهآمیز اقتصادی به فرماندهی همتی" یاده کردهایم.
🔺باشد که وزیر و دولت محترم در تحقق این وعده موفق شوند و نوستالژی تلخ تجربه دولت سابق در این زمینه تکرار نشود.
#وبلاگ_مشرق
@mashreghnews_channel