.
♻️
پشت پرده روند کاهشی ارزش ریال و افزایشی ارزش افغانی در برابر دلار / بخش دوم
قسمت اول:
https://eitaa.com/rasaee/17338
🔰 حمید رسایی: مطابق نظر کارشناسان، روند کاهش یا افزایش ارزش پول ملی کشورها ناشی از متغیرهای پیچیده اقتصادی مثل تراز تجاری و سیاست تجاری و ... هر کشوری است.
علاوه بر این، واحد پول کشورهای جنگزده مثل افغانستان و سوریه، ملاک چنین مقایسهای نمیتواند باشد، چون در این کشورها بخش معظمی از مردم مهاجر و آواره هستند و از پول کشورهای دیگر استفاده میکنند، برای همین نوسانی در بازار ندارند.
نوسان ارز در کشورهایی ایجاد میشود که تجارت خارجی سهم بالایی از اقتصاد آنها را داشته باشد و کم و زیاد شدن صادرات، موجب بروز مشکلات برای آنها بشود.
در کشورهای جنگزده مثل افغانستان و سوریه، تجارت خارجی سهم اندکی داره و نوساناتش تاثیری بر قیمت پول ملی آنها ندارد. در واقع این کشورها فعلا اقتصادی ندارند تا پول ملی موثری داشته باشند، برای همین نوسانات ارز کمی هم دارند. هر چه اقتصاد در این کشورها رشد کند و جان بگیرد و تجارت خارجی راه بیفتد، نوسانات ارزی هم شروع میشود.
نمودارهایی که پول ملی افغانستان را رو به رشد نشان میدهد، درست است اما سؤال اینجاست که چرا هیچ سرمایهگذاری در جهان، ارز خودش را تبدیل به پول افغانستان نمیکند؟
در کشورهای بزرگ مثل چین که کلا اوضاع ارز فرق دارد. کشورهایی که صادرات قوی دارند عمدا ارزش پول ملی خودشان را نسبت به دلار پایین نگه میدارند تا صادراتشان رونق بگیرد و قیمت کالای تولید چین، در بازارهای جهانی بیاید پایینتر و صادرات بیشتر شود. البته نوسان آن کنترل میشود تا خیلی پایین نیاید و اوضاع اقتصاد به هم نریزد.
به همین دلیل آمریکا چین را متهم میکند که عمدا ارزش پول ملیاش را پایین نگه داشته تا بازارهای جهانی را با صادراتش تسخیر کند تا جایی که
در مذاکرات آمریکا و چین، خواسته آمریکا این بود که ارزش یوآن بالا برود.
در کشورهایی که بیشتر واردات محور هستند، پایین بودن ارزش پول ملی به ضررشان است، چون باعث میشود کالای وارداتی از کالای تولید داخل ارزانتر بشه، مثل ایران.
بنابراین در مقایسه روند ارزش پول ملی کشورها چیدن نمودارها کنار همدیگر مقایسه درستی نیست. بلکه باید شرایط تراز تجاری کشورها را هم دید که آیا اون کشور صادرات محور است یا واردات محور.
👈 کانال حمید رسایی:
eitaa.com/rasaee
🗳 جهش ایران |
@jahesheiran