🖌
#یادداشت_روز
🔹اعتراضات خیابانی علیه بوتفلیقه چه کسی برنده است؟
#سعدالله_زارعی
🔸از حدود یک ماه پیش که «عبدالعزیز بوتفلیقه» اعلام کرد برای پنجمین بار نامزد انتخابات ریاستجمهوری میشود، الجزایر و به خصوص پایتخت آن دستخوش التهاب زیادی شده است. در این میان ارتش که یکبار انتخابات پارلمان را منحل و رئیسجمهور ـ بن جدید ـ را وادار به کنارهگیری کرده بود، اینبار تا حد بسیار زیادی از در مدارا وارد شده است و این سبب بروز گمانهزنیهای متفاوتی در پهناورترین کشور آفریقایی شده است. در این خصوص نکتههایی وجود دارد:
۱- کشور الجزایر با بیش از ۲/۳ میلیون کیلومتر مربع مساحت و بیش از ۴۰ میلیون نفر جمعیت، از جنبههای اقتصادی و سیاسی یک کشور مهم و اثرگذار و تا حدی «الهامبخش» در جهان اسلام به حساب میآید. مردم بربر این کشور، در اوائل قرن سوم هجری به اسلام گرویدند و هماینک بیش از ۹۹ درصد آنان «مسلمان عرب» به حساب میآیند. این کشور در سال ۸۹۶ هجری تحت سیطره امپراتوری عثمانی قرار گرفت و با ضعیف شدن این امپراتوری، در سال ۱۲۰۹ هجری تحت سیطره استعمارگران فرانسوی درآمد و این دوران ۱۳۲ سال یعنی تا انقلاب آزادیبخش الجزایر در سال ۱۳۴۱ هجری به درازا کشید. مبارزات مردم الجزایر که از سال ۱۳۳۳ شروع شده بود، در نهایت هشتسال بعد با تقدیم نزدیک به یک میلیون قربانی به پیروزی رسید. اما انقلاب الجزایر علیرغم تقدیم قربانیان زیاد دوام نیاورد و سه سال بعد با کودتای «هواری بومدین» وزیر دفاع احمد بن بلا، وجهه جدیدی به خود گرفت و رفته رفته ارتش بر همه امور مستولی شد تا جایی که در سال ۱۳۶۹، ارتش نتیجه انتخابات پارلمان که در آن اسلامگراها به پیروزی قاطعی رسیده بودند را باطل و رئیسجمهور وقت ـ شاذلی بن جدید ـ را وادار به کنارهگیری از قدرت کرد. اقدام ارتش اگرچه سبب زندانی شدن رهبران اسلامگرا شد اما جنبش اسلامگرایی را به حاشیه نبرد. براساس نظر ارتش و پس از یک دوره هشتساله ناامنی که نزدیک به ۲۰۰ هزار قربانی درپی داشت، «عبدالعزیز بوتفلیقه» که در اولین دولت پس از انقلاب، وزیر ورزش، جوانان و سیاحت شد و بعدها به حاشیه رفته بود را به ریاستجمهوری رساند. بوتفلیقه در انتخابات ۱۳۷۸ پیروز شد و سه دوره متوالی دیگر نیز در سالهای ۱۳۸۳، ۱۳۸۸ و ۱۳۹۲ بدون دردسر و به قول رسانههای الجزایری حتی بدون تبلیغات به این منصب رسید و این در حالی بود که او از اواسط دوره سوم ریاستجمهوری به شدت بیمار بود و ناگزیر میشد در برهههای مختلف برای مدتهای مدیدی از انظار دور بماند. باید اضافه کرد که ۲۰ سال دوران ریاستجمهوری او کمکی به پیشرفت الجزایر نکرد، هر چند ثبات لازم و هماهنگی بین دستگاههای مختلف وجود داشت. بوتفلیقه در طول این مدت از حمایت قاطع ارتش برخوردار بود.
۲- ارتش الجزایر که در جریان انتخابات ۱۳۶۹ به مصاف مردم آمد و ده سال با آنان درگیر شد و حاصل آن هم حدود ۲۰۰ هزار قربانی بود، این بار چندان تمایلی به تکرار اتفاقات آن سالها از خود نشان نمیدهد.
ادامه مطلب👇
http://kayhan.ir/fa/news/156596
🔻نشانی ما در پیامرسانهای سروش، آیگپ، ایتا، گپ و بله
@kayhannewspaper