🔰 پیشنهاد برای حمایت از اقشار آسیبپذیر پس از حذف بدون برنامه ارز نیمایی
🔸به گزارش کیهان، دولت چهاردهم در هفته جاری با راهاندازی بازار ارز تجاری، در تلاش است به سمت تکنرخی شدن ارز حرکت کند. طبق اطلاعیه بانک مرکزی از روز شنبه هفته جاری، ارز با نرخ نیمایی حذف و معاملات در سامانه نیما بر مبنای دلار توافقی انجام میشود. از سوی دیگر، از بهمنماه سامانه نیما بهطور کامل حذف خواهد شد. وزیر اقتصاد مدعی است هدف از این اقدام، شفافسازی بازار ارز و پایان دادن به تعدد نرخهای ارزی است. حال آنکه حذف ارز نیمایی که تاکنون بهعنوان مرجع قیمتگذاری برای واردات کالاهای اساسی و برخی مواد اولیه مورد استفاده قرار میگرفت، به دغدغهای مهم تبدیل شده است.
🔸بر همین اساس، کارشناسان اقتصادی هشدار میدهند که سامانه ارز تجاری اگر با کنترل نرخ ارز غیررسمی همراه نشود، به موتور خلق تورم شتاب خواهد بخشید. سید احسان خاندوزی، وزیر سابق اقتصاد، با اشاره به حذف نیما و راهاندازی سامانه ارز توافقی در شبکه ایکس نوشت: «حرکت از سامانه نیما به بازار توافقی اقدام درستی است اگر و فقط اگر برنامه جدی برای کنترل نرخ حاشیه بازار ارز وجود داشته باشد.»
🔸همانطور که برخی از کارشناسان میگویند، کلیات بازار توافقی (تجاری) قابل قبول است، زیرا عملاً میتواند رانت بزرگ ارزی در کشور را از بین ببرد و عطش واردات را مهار کند. همچنین اجازه نمیدهد که جیب یکسری اقلیت پر شود و این موضوعات از مزایای نرخ توافقی ارز محسوب میشوند. اما ایراد کار این است که نرخ توافقی دنبالهرو بازار آزاد است و شکاف نیما و آزاد ممکن است در سطحی بالاتر بازتولید شود.
🔸حمایت از تولیدکنندگان داخلی میتواند وابستگی به واردات را کاهش داده و به تثبیت قیمتها کمک کند.
🔸شناسایی دقیق دهکهای پایین جامعه و اجرای سیاستهای حمایتی برای این گروهها از طریق بانکهای اطلاعاتی رفاه، میتواند از افزایش فقر جلوگیری کند.
#سرویس_اقتصادی
https://kayhan.ir/001GW5
@Kayhan_online