نگاهی به سنت حسنه صلهرحم در شب یلدا-بخش نخست
🔰 انتظار در بلندترین شب سال برای دمیدن افقهای پرامید
👤
#فائقه_بزاز
🔸من معتقدم تمام شادیهای شب بلند یلدا یک طرف، شعف دیدن عزیزان و نزدیکانِ جان طرف دیگر. من میگویم جذابیت این شب طولانی سال، نشستن کنار جانانی است که ریشههای عمیق وجودی با ما دارند. شوق دیدن و با هم بودن یاران خانواده زیر سایه بزرگترهایی که همهشان را از جان عزیزتر داریم و دانیم و این مهم که شب یلدا بلندی یک سیاهی طولانی است که قرار است به صبح امید روشن شود، یلدا شب غم را شکستن است. پس امسال نیز این بلندای تاریک را به انتظار دمیدن حق به انتظار مینشینیم.
🔸غیر از اینکه محققین، پژوهشگران یا روانشناسان بخواهند بگویند، این را با تمام رگ و پوست خود درک کردهایم که نهاد خانواده، پشتوپناه، و مایه دلگرمی و تقویت تمام ابعاد شخصیتی ماست. پدران و مادران ما از همان دوران کودکی، قهرمانان زندگیمان بودهاند و از رفتارها و ارزشهای اخلاقی، اجتماعی آنان الگوبرداری کردهایم.
🔸ضمن اینکه، وقتی ما به دیدار نزدیکان خود میرویم، به لحاظ روانی، خانواده و خویشاوندان خود را حلقهای بزرگتر دانسته، قلمرو برخورداری از تعلق گروهی خویش را قویتر میبینیم و از این طریق احساس اعتمادبهنفس و خویشاوندی، بهتر به ما دست میدهد.
🔸گام بعدی موفقیت روانی ناشی از صلهرحم، ابراز وجود است. انسانها علاقهمندند علائق، تواناییها و اندیشههای خود را ابراز کنند. نداشتن فرصت و ایجاد نشدن بستر برای ابراز وجود، باعث انباشت عقدههای روانی و غم و غصه میشود.
🔸دکتر مهدی اسماعیلتبار، روانشناس و کارشناس مسائل تربیتی در این زمینه به ایرنا میگوید: «دانشآموز، دانشجو، نوجوان ما در شبکههای اجتماعی یک دنیای ساختگی برای خودش ساخته و از آن لذت میبرد، تقویم ملی و مذهبی ما سرشار از بهانهها و دلایل برای خندیدن و گریستن است؛ اما ما نتوانستیم جشنها و مناسبتهایمان را بهدرستی به جوانانمان منتقل کنیم و نتیجه آن این میشود که جشن ایرانی به حاشیه رفته و جشن غربی برای جوانان ما جذاب میشود؛ دلیل آن این است که داستان سنتهای ایرانی برای نسل جدید ما جا نیفتاده و ما در این زمینه سواد رسانهای بسیار پایینی داریم.»
🔸اسماعیلتبار در پاسخ به این سؤال که ما چطور میتوانیم در شبی مثل یلدا که یادآور فرهنگ اصیل ایرانی است جوانانمان را به حضور در جمع تشویق کنیم و آیینها و سنتهای کهن را زنده نگه داریم، میگوید: «ما برای تشویق جوانمان به حضور در جمعهای خانوادگی و فامیلی باید دنیای درون جوانمان را بشناسیم. جوانان امروزی دنیای خاص خودشان را دارند و ما خیلی از مشکلات جوانها را نمیتوانیم حل کنیم؛ اما پدر و مادرها با صحبت کردن و درک کردن جوانشان میتوانند بهراحتی آنها را با خود همراه کنند.»
#گزارش_روز
https://kayhan.ir/001GX9
@Kayhan_online