▪️بسم الله الرحمن الرحیم ▪️
🔍 درنگی پیرامون واژه
#سُني
🔱 هرانسانی از حضرت آدم علیه السلام الی یوم القیامه در غالب ادیان و مذاهب و فرقه ها، عقاید و باور های خاص خود را دارند مثلا طایفه ای مسیحی و عده ای یهودی و دیگرانی مسلمان هستند ، خود مسلمین نیز عده ای اهل تسنن و شيعه اند ، حتی آتئیست ها ( خداناباوران ) هم عقیده و باور خودشان را دارند که همان وجود نداشتن خداست، فلذا انسان ها در داشتن اعتقاد باهم اشتراک اما در کیفیت اعتقادات اختلاف دارند.
هر یک از این ادیان و مذاهب و فرقه ها یک عنوان و نامی برای خود اتخاذ میکنند و معتقدین خود را منسوب به آن میدادند مثلا عده ای نام اعتقاد خود را مسیحیت قرار داده و خود را منسوب به آن میدانند فلذا به آنان مسیحی گفته میشود. و هکذا باقي...
❌ یکی از این مذاهب اهل سنت است ، معتقدین این مذهب خود را منسوب به سنت میدانند به همین خاطر خود را سنی یا اهل سنت می نامند.
💠 بررسی واژه ی سنی
سنی از حیث لغوی اسم منسوب ست یعنی کسی که منسوب به سنت است و مراد از سنت در اینجا سنت پغمبر اکرم صلي الله عليه و آله و سلم است در واقع سنی یعنی کسی که تابع سنت پیغمبر اکرم صلي الله عليه و آله و سلم میباشد.
👈🏻 و اما بر معنای دیگری هم اطلاق میشود و آن کسی است که پیرو مکتب سقیفه و مخالف با شیعه باشد.
واژه ی سنی به معنای فوق از ابتداء ظهور اسلام بر زبان ها جاری نبوده بلکه به مرور زمان سنی از این معنای اولی به معنای ثانوی منتقل گشت به عبارت دیگر واژه ی سنی به مرور زمان عَلَم شد برای کسی که پیرو مکتب سقیفه و مخالف شیعه بود ، این مطلب در زمان متوکل عباسی علیه اللعنة به رسمیت شناخته شد.
💠 اطلاق واژه ی سنی بر ائمه اطهار علیهم الصلاة و السلام و پیروانشان :
با توجه به مطالب مذکور اطلاق واژه سنی به معنای ثانوی یعنی پیرو مکتب سقیفه بر ائمه اطهار علیهم الصلاة و السلام و پیروانشان صحیح نیست کما هو الواضح
✔️ اما اطلاق واژه ی سنی به معنای اولی یعنی تابع سنت پیغمبر اکرم صلي الله عليه و آله و سلم نه تنها بر ائمه اطهار علیهم السلام و پیروانشان درست است بلکه فقط و فقط درخور ایشان است نه پیروان مکتب سقیفه؛ 👈🏻 زیرا طبق شواهد کثیره مکتب سقیفه نه تنها تابع سنت پیغمبر اکرم صلي الله عليه و آله و سلم نبوده بلکه مخالف هم بوده اند ، یکی از مخالفت های این مکتب مخالفت با یکی از اصلی ترین اصل اصول دین یعنی امامت و خلافت بلافصل امیرالمؤمنین علیه الصلاة و السلام بوده، این مسئله هم در خطبه شقشقیه و جای جای دیگر صراحتا و ضمنا و کنایةً بیان شده است.
پس چگونه ممکن است کسی که مخالف با سنت پیغمبر اکرم صلي الله عليه و آله و سلم است را سنی به معنای تابع سنت نامید ⁉️
💠 اطلاق واژه عامه و اهل تسنن بر پیرو مکتب سقیفه :
حال که اطلاق واژه سنی به معنای اولی بر پیرو مکتب سقیفه و مخالف با شیعه درست نیست، بهتر است از معتقدین به این مکتب به عامه یا اهل تسنن تعبیر شود همانطور که احادیث ما هم چنین تعبیر شده است.
🔸 شاید سوالی پیش آید که در واژهٔ «اهل تسنن» هم از واژه سنت استفاده شده پس چرا اطلاقش صحیح است ولی «اهل سنت» درست نیست ؟
🔹جواب این که در واژهٔ «تسنن» اگرچه از کلمه «سنت» استفاده شده اما از لحاظ ادبی باب تفعل است به معنای تظاهر به ماده ی فعل کردن. فلذا در تسنن هم معنایی همچون تظاهر به سنت ( = خود را سنت زدن ) وجود دارد، نه تابع سنت بودن. لهذا این نوع استعمال صحيح تر بنظر میرسد
📖 اقتباس از کتاب حقانیت در اوج مظلومیت جلد ۱ صفحه ۲۷ حاشیه ۱