✋
مبانی و کاربردهای جنگ نرم
🔺 در عصر حاضر هرگاه قدرتی قصد داشته باشد حکومتی را از میان بردارد، چنانچه توان نظامی این کار را نداشته باشد یا هزینه آن را سنگین ببیند، سعی میکند با روشهای مختلفی غیر از حمله نظامی به هدفش برسد. گاهی از روشهای امنیتی و گاهی نیز از روشهای فرهنگی و تبلیغی استفاده میکند.
1️⃣ امروزه به دلیل پیشرفتهای بشری در دانشهای مختلف و پیدایش نسل جدیدی از رسانهها و همچنین افزایش قدرت دولتها در مقابله با تهدیدات نظامی و امنیتی، رویکرد حکومتهای استکباری به براندازی نرم بیش از سابق شده است.
2️⃣ استفاده از شیوههای نوین در این خصوص نیز کار را چنان جلوه میدهد که گویی براندازی نرم، روشی نو و البته حیاتی برای ساقط ساختن حکومتهای مخالف قدرتهای استکباری است.
3️⃣ رسانه، اطلاعات و نقش تاثیرگذار آنها، همواره مورد توجه همه حکومتها، احزاب و جریانات سیاسی بوده و هست. در دهههای اخیر نیز نقش رسانهها از عرصه اطلاعرسانی به عرصه تاثیرگذاری بر حکومتها و سیاستهای کلان کشورها ارتقا یافته است. در واقع هدف اصلی و پنهان جنگ نرم برهم زدن نظام اطلاع رسانی کشورها و تأثیرگذاری بر افکار عمومی است!
4️⃣ بنابراین جنگ نرم نوعی چالش و درگیری بین کشورها است که در حوزه محتوا، برنامه و نرم افزارهایی قرار میگیرد که عمدتاً از جنس رسانهها است. و در واقع هر گونه تقابل میان کشورها یا گروههایی که با هم رقابت یا دشمنی دارند و در آن از ابزارهای رسانه ای، سایبری و نرم افزاری استفاده میشود، در دنیا به عنوان جنگ نرم تلقی میشود.
5️⃣
در فضای جنگ نرم، موضوع موشک، اسلحه، تانک، کشتی و هواپیما نیست، بلکه موضوع ماهواره، اینترنت، روزنامه، خبرگزاری، کتاب، فیلم، سینما است. طبیعتاً سربازانی هم که در این جنگ نرم دخیل هستند، دیگر ژنرالها، افسرها و نظامیها نیستند، بلکه روزنامه نگارها، سینما گرها، هنرمندان و فعلان امور رسانهها میباشند.
6️⃣ به طور طبیعی شبکههای ماهوارهای اعم از تلویزیونی و رادیویی در چارچوب مباحث جنگ نرم، ادامه سلطه نظام کاپیتالیستی بوده و به دنبال تامین منافع و اهداف خودشان در دیگر کشورها هستند. هدف اصلی این نوع شبکهها نیز تاثیرگذاری بر افکار عمومی کشورهای هدف خود و بر هم زدن سیستم اطلاع رسانی داخلی کشورهای مورد نظر است.
7️⃣ آنها از ابزارهای تکنولوژیکی متعددی برای رسیدن به برنامهها، اهداف و سناریوهای از پیش تعیین شده خود استفاده میکنند. این مقاصد میتواند به اشکال و قالبهای گوناگون چهره نمائی کند.
8️⃣
البته جنگ نرم در تمام طول تاریخ وجود داشته است. حتی زمانی که ابزارهای تکنولوژیکی مثل رادیو، تلویزیون، ماهواره نبودهاند، جنگ نرم در چارچوب جنگ افکار و جنگ روانی وجود داشته است. ولی چیزی که الان در دنیا مطرح است این است که روشهای سخت افزاری یا جنگهای نظامی و سخت، صدمات و پیامدهای متعددی را برای کشورهای مهاجم در پی دارد. بنابراین آنها سعی دارند با اتخاذ استراتژی جنگ نرم به اهداف خود برسند.
9️⃣ هرقدر زمان میگذرد با رشد تکنولوژی و تکنیکهای رسانهای، روشهای کار این شبکهها نیز پیچیدهتر میشود. در این فضا طبیعتاً لایههای جنگ نرم پیچیدهتر، کاملتر و شناخت این ترفند و شگردها سختتر میشود.
🔟 شاید برایتان جالب باشد "ژوزف نای" در کتابش با عنوان "قدرت نرم"، عناصری را به عنوان زیر بناهای قدرت نرم معرفی میکند که برخی از آنها موسیقی و هنر هستند! همینها زیر ساختهای جنگ نرم را نیز میسازند. در واقع موسیقی، هنر، دانشگاه، ورزش، توریسم، گردشگری، آثار باستانی، فرهنگ و سبک زندگی یک ملت، قدرت نرم است که باید به آن توجه جدی نمود.
✍محمد ستوده
✅
کانالجامع خبری، تحلیلی، آموزشی باسواد رسانهای
👇
https://eitaa.com/joinchat/3688300608Cf61f1be155