⚫️⚪️⚫️⚪️⚫️
☑️پرسش:
چرا امام حسين(عليه السلام) در خود مدينه قيام نكردند و صدها كيلومتر دورتر از شهر خود قيام كردند؟
◾️ پاسخ:
براي يافتن پاسخ اين سوال که چرا امام حسين(عليه السلام) صدها كيلومتر دور تر از شهرشان و در کربلا به شهادت رسیدند لازم است بیشتر به مطالعه تاریخ عاشورا بپردازیم.
▪️آن حضرت پس از مرگ معاویه بن ابی سفیان و درخواست بیعت از سوی یزید بن معاویه،چون شرایط قیام در مدینه فراهم نبود،به مکه رفتند و مدت چند ماه در مکه ماندند و پس از اینکه چندین هزار نفر از کوفیان برای آن حضرت نامه نوشته و ایشان را به کوفه دعوت کردند،ایشان به دلایلی که ذکر خواهيم کرد،ناگهان از مکه خارج شده و به سوی کوفه حرکت کردند،اما در بین راه اتفاقاتی رخ داد که آن حضرت مجبور شدند،از مسیر اصلی منحرف شده و در سرزمین کربلا توقف کنند و در همانجا به شهادت برسند.
✍️اما اینکه چرا آن حضرت ناگهان از مکه خارج شدند،به طور خلاصه ميتوانيم علل اين تصميم ناگهاني را چنين ذكر كنيم:
يك. 📌احتمال خطر جاني
از برخي عبارات امام حسين(عليه السلام) - كه در مقابل ديدگاه شخصيتهاي مختلفي كه با بيرون رفتن آن حضرت از مكّه و حركت به سوي كوفه مخالف بودند، ابراز شده - چنين بر ميآيد كه امام(عليه السلام) ماندن بيشتر در مكّه را مساوي با بروز خطر جاني براي خود ميدانست؛ چنانكه در جواب ابن عباس ميفرمايد: «كشته شدن در مكاني ديگر براي من دوست داشتنيتر از كشته شدن در مكّه است».(1)
▪️در پاسخ عبداللَّه بن زبير نيز فرمود: «به خداوند سوگند! اگر يك وجب خارج از مكّه كشته شوم، براي من دوست داشتنيتر است تا آنكه به اندازه يك وجب در داخل مكّه كشته شوم. به خداوند سوگند! اگر من به لانهاي از لانه جانوران پناه برم، مرا از آن بيرون خواهند كشيد تا آنچه را از من ميخواهند، به دست آورند».(2)
🌱امام حسين(عليه السلام) در برخورد با برادر خود محمد حنفيه، به صراحت سخن از قصد ترور يزيد در محدوده حرم امن الهي نسبت به جان خود سخن به ميان آورد.(3). بالاخره در بعضي از متون به صراحت سخن از اين مطلب به ميان آمده كه يزيد، عدهاي را همراه با سلاحهاي فراوان براي ترور امام حسين(عليه السلام) در مكّه فرستاده بود.(4).
دو. 📌شكسته نشدن حرمت حَرَم
در ادامه برخي از عبارات پيش گفته، تذكّر اين نكته از سوي امام حسين(عليه السلام) وجود داشت كه نميخواهد حرمت حرم امن الهي، با ريخته شدن خون او در آن شكسته شود؛ گرچه در اين ميان گناه بزرگ از آن قاتلان و جنايتكاران اموي باشد.
🔹آن حضرت اين مطلب را در برخورد با عبداللَّه بن زبير و به گونه تعريضآميز نسبت به او - كه بعدها در مكّه موضع گرفته و لشكريان يزيد حرمت حرم را خواهند شكست - به صراحت بيان ميدارد. ايشان در جواب ابن زبير ميفرمايد: «ان ابي حدثني ان لها كبشاً به تستحلّ حرمتها فما احبّ ان اكون انا ذالك الكبش : پدرم (علي(عليه السلام)) براي من نقل كرد كه در مكّه قوچي است كه به وسيله آن حرمت شهر شكسته ميشود و من دوست ندارم كه مصداق آن قوچ باشم»(5)
✍️دوست عزیز،این یزیدی که برای نابودی عبدالله بن زبیر،کعبه را با منجنیق به آتش کشید،در آن زمان هم بدون توجه به حرمت کعبه،امام حسین(عليه السلام) را هم در حرم امن الهی به قتل می رساند،چنانکه چنین قصدی هم داشت،اما آن حضرت برای حفظ حرمت مکه،از آن سرزمین خارج شدند.
پي نوشتها:
(1). ابن كثير، البداية و النهاية، ج 8، ص 159.
(2). وقعة الطف، ص 152.
(3). سيد بن طاووس، لهوف، ص 82.
(4). همان.
(5). ابن اثير، الكامل في التاريخ، ج 2، ص 546.
✔️ارسال سوالات از طریق "اپلیکیشن پاسخگو "
cafebazaar.ir/app/ir.pasokhgoo.app
✔️ارسال سوالات از طریق "وب پاسخگو"
User.pasokhgoo.ir
⚫️ مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
▪️
@pasokhgoo1 👈
#عزاداری
#محرم
#مناسبتی
⚫️⚪️⚫️⚪️⚫️
☑️پرسش:
آیا حضرت سید الشهداء هنگام مواجهه با دشمن، نمیتوانستند با تصرّف تکوینی، دشمن خود را نابود کنند؟ اگر میتوانستند، چرا از آن قدرت خود استفاده نکردند و با فریاد «هل من ناصر ینصرنی» و امثال آن، از مردم یاری میخواستند؟
◾️ پاسخ:
اباعبدالله الحسين(عليه السلام) در واقعه عاشورا نه تنها از ولايت تكويني خود استفاده نكردند،بلكه از ياري و كمك ملائكه و جنينان هم استفاده نكرده اند،اينكه چرا آن حضرت از اين عوامل استفاده نكردند،مي توان گفت:
اوّلاً 📌هر چند امامان(عليهم السلام) از امدادهاي الهي برخوردار بوده اند، اما جز به ضرورت از آن استفاده نمي كردند و بنا بر اين بوده كه به صورت عادي و طبيعي، امور را حل و فصل نمايند.
ثانياً 📌در جريان واقعة كربلا با وجود اعلام آمادگي فرشتگان و جنيان، حضرت به خاطر مصالحي آن را نپذيرفتند. امام صادق(عليه السلام) مي فرمايد: "چهار هزار فرشته به زمين آمدند تا همراه با امام حسين(عليه السلام) جهاد كنند اما حضرت به آنها اجازة جنگ نداد".[1]
✍️دل