🔺🍃بیشتر خطاب هاى قرآن به پیامبرصلى الله علیه وآله، تنها به شخص آن حضرت نیست، بلكه عموم مردم را شامل مى شود. مثلاً به پیامبر مى فرماید: «اگر هریك از پدر یا مادر یا هر دوى آنان نزد تو به پیرى رسند، به آنان اُف نگو واز آنها اظهار دلتنگى مكن»(334)، در حالى كه مى دانیم پیامبر، پدر و مادر خود را در كودكى از دست داده و آنان زنده نبودند تا نزد حضرت به پیرى برسند.
🌹🍃در این آیه نیز گرچه خطاب «ألم تر» به پیامبر اسلام است، ولى آخر آیه كه مى فرماید: «انّ اللّه بما تعملون خبیر» نشان مى دهد كه آیه عموم مردم را شامل مى شود.
334) اسراء، 23.
⚪️🍃از آیه ى 24 تا آیه 30، ده صفت از صفات الهى مطرح شده است: غنىّ، حمید، عزیز، حكیم، سمیع، بصیر، خبیر، حقّ، علىّ، كبیر و در هر آیه به نكته اى اشاره شده است، مثلاً در آیه 25، خالقیّت خداوند متعال مطرح شده، «خلق السّموات...» در آیه 27، به نعمت هاى الهى اشاره شده، «مانفدت كلمات اللّه» و در آیه ى 28، قدرت مطلقه ى پروردگار در مبدأ و معادِ انسان بیان شده است. «ما خَلقُكم و لابَعثُكم»
🌹🍃تنها خداوند متعال و آنچه از جانب او و یا وابسته به او باشد، حقّ است و هر چه غیر از او و یا وابسته به غیر او باشد، باطل و ناپایدار است.
🌹پيام ها:
⚪️🍃1- از راههاى شناخت خداوند متعال، مطالعه در طبیعت و اسرار هستى است. «ألم تر...»
🌷🍃 2- كم و زیاد شدن طول شب و روز را تصادفى نپنداریم، بلكه كارى الهى و با طرح و برنامه است. «یولج...»
⚪️🍃 3- خورشید نیز حركت دارد. «الشمس و القمر كلّ یجرى»
🌷🍃 4- حركات اجرام، زمان بندى شده است. «كلّ یجرى الى أجلٍ مسمّىً»
⚪️🍃 5 - تغییرات شب و روز وتسخیر خورشید و ماه، در جهت بهره ورى و استفاده ى انسان است. «انّ اللّه بما تعملون خبیر» (اعمال و رفتار انسان ها نیز باید مفید و هدفمند باشد).
🌷🍃6- منشأ همه ى افعال و صفات خداوند در آفرینش، ثابت و پایدار بودن اوست. «ذلك بانّ اللّه هوالحقّ»
⚪️🍃 7- حقّ و باطل، ملاك انتخاب است، نه تقلید، تبلیغ، تطمیع و یا تهدید. «ذلك بانّ اللّه هوالحقّ و اَنّ ما یدعون من دونه الباطل»
🌷🍃 8- در بیان حقیقت، صراحت و قاطعیّت داشته باشیم. (در این آیه، سه مرتبه كلمه ى «أنّ» به كار رفته كه نشانه ى تأكید است.)