خلاصه قسمت اول
پادکست ناگفتههایی از سقیفه
ارسال شده توسط اعضا محترم
در سلسله جلسات کتاب «آخرین نماز پیامبر» نوشته علامه سید مرتضی عسگری، نکات مهمی درباره تاریخ اسلام و حوادث پیرامون وفات پیامبر اکرم (ص) بررسی میشود. این کتاب با وجود حجم کم خود، با مقدمههایی از استاد ادیبی لاریجانی و آیتالله جاودان، به تبیین وقایع مهم صدر اسلام میپردازد.
در بخش مقدمه این کتاب، به بیان ۱۷ نکته اصلی پرداخته میشود ؛
جزیرهالعرب قبل از اسلام: جزیرهالعرب پیش از ظهور اسلام شاهد فرهنگ جاهلی بود که شامل رفتارهای ناپسند همچون زندهبهگور کردن دختران و جنگ بود. پس از ظهور اسلام، این فرهنگ تغییر کرد.
حجةالوداع: پیامبر اکرم (ص) در آخرین حج خود، هدف اصلی را علنی کردن وصایت حضرت علی (ع) اعلام کرد. این واقعه در ماههای پایانی سال دهم هجری رخ داد.
سپاه اسامه: پیامبر (ص) در اواخر عمر خود، اسامه بن زید را به فرماندهی سپاه برای جنگ با رومیان تعیین کرد و بر حضور صحابهای چون ابوبکر، عمر و عثمان در این سپاه تأکید داشت.
توطئه علیه اسلام: پیامبر (ص) با تشکیل سپاه اسامه، تلاش کرد عاملان توطئه را از مدینه دور کند و زمینه را برای خلافت حضرت علی (ع) فراهم سازد.
زیارت بقیع و هشدار پیامبر: پیامبر (ص) در روزهای پایانی عمر خود به قبرستان بقیع رفتند و به مردم درباره فتنههای آینده هشدار دادند.
وصایت حضرت علی (ع): پیامبر (ص) به امیرالمؤمنین (ع) فرمودند که جبرئیل امسال دو بار قرآن را بر من عرضه کرده است، که نشانه نزدیک شدن وفات ایشان بود.
انتقال پیامبر به خانه عایشه: پیامبر (ص) به دلیل شدت بیماری، از خانه امسلمه به خانه عایشه منتقل شدند. این انتقال مرموز با اصرار عایشه انجام شد.
وصیت ناتمام پیامبر: پیامبر (ص) در روزهای پایانی عمر خود خواستند وصیتی مکتوب کنند که مردم بعد از ایشان گمراه نشوند، اما عمر مانع از نگارش این وصیت شد و ادعا کرد که پیامبر نعوذ بالله هذیان میگوید.
تناقض در پذیرش وصیت: در حالی که عمر مانع از نگارش وصیت پیامبر (ص) شد، وصیت ابوبکر در زمان بیماری وی پذیرفته شد و عمر به عنوان جانشین او تعیین گردید.
نماز صبح و پیامبر: پیامبر (ص) در روز بیست و هشتم صفر توانایی رفتن به مسجد برای اقامه نماز صبح را نداشتند و به جای تعیین امام جماعت، خود به مسجد رفتند و نماز را به صورت نشسته اقامه کردند تا از فتنه جلوگیری کنند.
فرمان پیامبر برای همراهی سپاه اسامه: پیامبر اکرم (ص) با تأکید فراوان، صحابه را به همراهی سپاه اسامه فراخواندند و کسانی که از این امر سرپیچی کردند، مورد نفرین قرار دادند.
وفات پیامبر (ص): پیامبر اکرم (ص) در روز دوشنبه، بیست و هشتم صفر وفات یافتند. این تاریخ مورد قبول شیعه است.
انکار وفات پیامبر توسط عمر: عمر ابتدا وفات پیامبر را انکار کرد و ادعا کرد که ایشان مانند موسی (ع) باز خواهد گشت. این اقدام به منظور خرید زمان برای رسیدن ابوبکر به مدینه بود.
سقیفه و انصراف از دفن پیامبر: ابوبکر و عمر برای جلوگیری از بیعت انصار با سعد بن عباده به سقیفه رفتند و پیکر پیامبر در خانه رها شد.
غسل و دفن پیامبر: امیرالمؤمنین (ع) به همراه چند نفر از نزدیکان، بدن مطهر پیامبر را غسل دادند و ایشان را در خانه خود دفن کردند.
فتنه و انحراف خلافت: حوادث پس از وفات پیامبر (ص) منجر به انحراف مسیر خلافت شد و منافقان با شعار «حسبنا کتابالله» راه پیامبر را تغییر دادند.
روش علامه عسگری: علامه عسگری در کتاب «آخرین نماز پیامبر»، به بررسی و نقد روایتهای ساختگی درباره نماز خواندن ابوبکر به جای پیامبر (ص) پرداخته است.
ادامه مباحث در جلسات آینده