🔴
#تاریخ_و_تمدن_ایران
🔶 هشتاد و هشت سال از نامگذاری ایران میگذرد.
♦️در فروردین سال ۱۳۱۴ خورشیدی طبق بخشنامه وزارت امور خارجه و تقاضای دولت وقت ، نام رسمی #ایران به جای (پرس ، پرشیا و غیره) برای کشور ما انتخاب شد.
♦️با اینکه ساکنین داخل کشور ، نام ایران را به کار میبردند ، اما در مغرب زمین از قرون وسطی ، ایران به نامهایی از قبیل :
#پرس (فرانسوی) ،
#پرشیا (انگلیسی) ،
#پرسیس (یونانی) نامیده شده است ، که هنوز هم در برخی از کتب قدیمی خارجی میتوان چنین نامی را در مورد ایران یافت.
♦️هم کلمه پرشیا یا پارس ، به فارسی ، و هم کلمه ایران ، قدیمترین ماخذش در کتیبههای داریوش وجود دارد. داریوش میگوید من یک پارسی هستم و ایرانیام. این کلمه ایران در تمام دورههای بعدی رواج داشته. البته ما از دوره اشکانی که آثار کتبی کم است ، اطلاع درستی نداریم . ولی در دوره ساسانیان به تمام سرزمین ایران ،
#ایرانشهر میگفتند و حتی در مواقعی ایران هم میگفتند.
♦️گرچه استفاده از نام «ایران» گفته شده که به دوران اوستایی بازمیگردد ، اما نخستین استفاده از شکل کنونی آن در سنگنبشته نقشرستم اردشیر یکم ساسانی دیده شدهاست. شاپور یکم ، فرزند و جانشین اردشیر ، پس از گسترش مرزهای شاهنشاهی و فتح سرزمینهای غیرایرانی ، خود را «شاهنشاه ایرانیان و انیرانیان» خواند که این عناوین تا سقوط شاهنشاهی ساسانی توسط تمام جانشینان او به کار رفت.
♦️بعد از اسلام هم نام ایرانشهر وجود داشته ، گو اینکه دیگر مملکتی به آن صورت وجود نداشته و سرزمین ایرانشهر تا دویست سالی جزو متصرفات عربها بود و حکام عربی داشت. تا اینکه به تدریج در ایران امرای محلی پیدا شدند.
♦️طاهریان ، سامانیها و صفاریها که ایرانیالاصل بودند ، موجب ترویج زبان فارسی و نوشته شدن کتابها و اشعاری به زبان فارسی شدند که بعداً هم ادامه پیدا کرد و قوت گرفت اما دیگر حکام ایرانی نتوانستند آنگونه که باید نام اصلی این مملکت که ایرانشهر یا ایران بود را دوباره رواج دهند و اینگونه بود که کم کم بر اساس همان پشتوانه تمدنی دیگر کشورها به جای ایران ، از کلمه "پرشیا" استفاده میکردند.
♦️بدین ترتیب دیماه سال ۱۳۱۳ در دوره پهلوی اول ، «سعید نفیسی» نام "ایران" را به جای "پرشیا" پیشنهاد نمود. این نامگذاری در آغاز مخالفانی نیز داشت و براین باور بودند که در "پرشیا" فرهنگ و تمدنی نهفته است که نمیتوان آن را حذف کرد و شناخته شده و بین المللی نیز است ؛ اما حامیان نامگذاری ایران ، اعتقاد داشتند که واژه ایران بسیار کهن و بر اقتدار سیاسی کشور میافزاید.
♦️به همراه همین تغییر نام ، تاریخ رسمی کشور نیز طبق ماههای شمسی و (ایرانی) تنظیم گردید و به کار بردن ماههای هجری قمری (عربی) در مکاتبات کشوری ممنوع گردید.
عضو شو👇👇👇
@khooooodaaaaa
🦋🌸🦋🌸🦋