آشنایی با ضایعات و پسماندهای خوراکی خانگی در تغذیه مرغ بومی (قسمت اول) 📝تغذیه مرغان بومی در شرایط روستایی به طور معمول با مواد غذایی دردسترس نظیر گندم و جو به همراه مقداری ته سفره، نان خشک و بقایای سبزیجات صورت می‌گیرد که معمولا تکافوی نیازهای این مرغان را نمی‌کند. این در حالی است که در بیشتر منازل، مواد غذایی قابل استفاده طیور وجود دارد، اما تحت عنوان زباله‌تر و بقایا و ضایعات مواد غذایی دور ریخته می‌شوند. استفاده از این پسماندها مزایای مهمی را به دنبال خواهد داشت از جمله اینکه: 1️⃣استفاده درست و به اندازه از پسماندهای خوراکی موجب رفع کمبودهای تغذیه‌ای طیور و بهبود رشد، سلامتی و تولید آن‌ها می‌شود. 2️⃣موجب کاهش هزینه خوراک گشته و می‌تواند جایگزین قسمتی از مواد خوراکی معمول نظیر ذرت، گندم و کنجاله سویا باشد، علاوه بر این، موجب استفاده بهینه از منابع موجود شده و کمک فراوانی به کاهش تولید زباله تر و دور ریز حاصل از مواد غذایی در منازل خواهد نمود. البته باید توجه داشت از تغذیه مواد غذایی فاسد و یا کپک‌زده به مرغان باید به شدت پرهیز نمود زیرا موجب مسمومیت، بیماری و حتی مرگ این پرندگان خواهد شد. برای استفاده از هر پسماند خوراکی در تغذیه مرغان بومی، ارزش نسبی و حد مجاز استفاده از آن در جیره باید رعایت شود، تا یک جیره غذایی نسبتا متعادل از نظر میزان انرژی و پروتئین در اختیار این طیور قرار گیرد. باید توجه داشت در یک جیره حاوی پسماندها و ضایعات، در مجموع حداکثر تا 20 درصد یک جیره غذایی روزانه مرغ بومی را پسماندهای خوراکی می‌توانند شامل شوند و 80 درصد جیره باید از اقلام اصلی جیره تشکیل شده باشد. در خصوص ترکیب شیمیایی پسماندها و ضایعات مواد خوراکی، تلاش شده از منابع معتبر و نزدیک به واقع ذکر شوند، اگرچه تنوع زیادی در ترکیبات شیمیایی این مواد می‌تواند وجود داشته باشد. پسماندها و ضایعات مواد خوراکی می‌توانند جایگزین بخشی از اقلام اصلی خوراک گردند. ✦¤✦༻‌{کینگ ماکیان}༺✦¤✦ @king_makiyan