یزدیان اراک:
#یادداشت
👿 مازوخیسم جمعی ما ایرانیان
✅ تجربهی عجیبی در سخنرانیها در جاهای مختلف پیدا کردهام و آن میل شدید جامعه به طرح نکات منفی و ناامیدکننده در مورد اقتصاد ایران است. هرچقدر از مشکلات و وخیم بودن شرایط صحبت کنی، مورد استقبال بیشتری قرار میگیری. هرچقدر بذر ناامیدی بیشتری نسبت به آینده پراکنده کنی، عالمتر قلمداد میشوی. اگر نقاط مثبت را هم بگویی یا چشماندازهای پیشرفت را هم بیان کنی، چنان با دیده تردید در تو مینگرند که گویی از حکومت پول گرفتهای تا به مردم اطلاعات نادرست بدهی. شگفت است که ما از آزار خود لذت میبریم.
✅بله باید مشکلات را گفت ولی پیشرفتها را هم باید دید. آدمی احساس میکند که ملت تلافی رفتار حکومت در دهههای گذشته را می خواهد درآورد. در گذشته حکومت تنها پیشرفتها را گزارش میکرد و مشکلات را انکار مینمود. اکنون جامعه از آن سوی بام افتاده و فقط بر تاریکیها چشم دوخته است.
✅واقعیت این است که در کنار تاریکی، روشنیها هم هست و باید این روشناییها را هم دید. خدا نگذرد از کسانی که ما را به جایی رساندند که خوبیهای ایران را کمانگاری و خوبیهای غرب را بیشانگاری (overestimate) میکنیم و به عکس بدیهای خودمان را بیشانگاری و بدیهای غرب را کمانگاری میکنیم.
آنچه در بالا خواندیم، نوشتهی دکتر علی سرزعیم مشاور مرکز بررسیهای استراتژیک بود.
✅نمیخواهم من هم دوباره از ایران و ایرانی انتقاد کنم. بس است! فقط این نکته را بگویم که آنقدر جو ناامیدی سنگین است که در جمعهای مختلف حتا نمیشود از نشانههای قطعی پیشرفت نیز سخن گفت. به محض شنیدن یک بهبود رتبه یا افزایش یک شاخص شروع میکنند به زیر سوال بردن آمار و حتا شاخصهای بینالمللی. انگار یک ولع خاصی دارند که شما از ناامیدی، فلاکت و بدبختی بگویید. وقتی صحبت از مشکلات می کنید همه به دیده تحسین در شما می نگرند و شما احساس روشنفکری میکنید، ولی وقتی در مورد پیشرفتها میگویید همه به شما به دیده جیرهخوار حکومت نگاه میکنند!
✅امیل سیوران فیلسوف اهل رومانی جمله ای گفته است که سخت باید به آن اندیشید: ناامیدی جمعی مهمترین عامل انهدام ملتها است. ملتی كه دچار آن شود، نخواهد توانست دوباره روی پای خود بایستد.
✅در کنار همهی کاستیها و مشکلات، وضعیت کشور با بیست سال پیش قابل مقایسه نیست. من تصمیم گرفتهام بجای آن که یک روشنفکر منفینگرِ محبوب باشم، یک تحلیلگر مثبتاندیش و واقعیتگرا باشم. شما را نیز به مثبت اندیشی و مبارزه با مازوخسیم جمعی دعوت می کنم.
✍ دکتر مجتبی لشکر بلوکی / استاد دانشکدهی اقتصاد و مدیریت دانشگاه صنعتی شریف (ویرایش شده)
@ThinkTogether🌱