بسم الله الرحمن الرحیم
یک تحلیل، شاید ...(۴)
متن (۲۰)
اردن از شمال با سوریه از جنوب با عربستان سعودی و از سوی شرق با عراق و از غرب با اسرائیل و کرانه باختری رود اردن همسایه است.
بافت جمعیتی اردن، متشکل از ۹۵٪ عربها، ۳٪ چچنها، ۱٪ ارمنیها و ۱٪ کردها می باشد.
بر پایهٔ برآوردها بیش از دو میلیون فلسطینی و ۱٫۴ میلیون پناهندهٔ سوری در اردن حضور دارند. این پادشاهی همچنین پناهگاه هزاران عراقی مسیحی است که از آزار و شکنجهٔ داعش گریختهاند. در حالیکه اردن همچنان به پذیرش پناهندگان ادامه میدهد، هجوم گستردهٔ اخیر از سوریه، فشار قابلتوجهی بر منابع و زیرساختهای ملی اردن وارد کرده است.
سرشماری سال ۲۰۱۵ دولت اردن، جمعیت این کشور را ۹٬۵۳۱٬۷۱۲ نفر (شامل: زن: ۴۷ درصد؛ مرد: ۵۳ درصد) نشان میداد. حدود ۲٫۹ میلیون (۳۰٪) آنها غیر شهروند بودند، که این رقم شامل پناهندگان و مهاجران غیرقانونی است.
در گذشته، اردن به بسیاری از پناهندگان فلسطینی تابعیت داده بود، اما اخیراً شهروندی اردن فقط در موارد نادری داده میشود.
بیش از ۱٬۰۰۰٬۰۰۰ عراقی پس از جنگ عراق در سال ۲۰۰۳ به اردن نقل مکان کردند،[۲۲] و بیشتر آنها بازگشتهاند. در سال ۲۰۱۵ تعداد آنها در اردن ۱۳۰٬۹۱۱ نفر بود. اما بسیاری از مسیحیهای عراقی (آشوری/کلدانی) بهطور موقت یا دائم در اردن ساکن شدند.
با توجه به مطالب پیشگفته، بافت جمعیتی اردن، بسیار شکننده است. بسیاری از جوانان فلسطینی و سوری ساکن اردن، در صدد هستند با تشکیل هستههای مقاومت، برای کشور خود کاری انجام بدهند. هممرز بودن اردن در بخش کرانه باختری با فلسطین، این انگاره را در ذهن جوانان فلسطینی ساکن اردن، تقویت مینماید. بروز مقاومت گاه و بیگاه در کرانهٔ باختری، بی ارتباط با این جوانان نیست.
از سوی دیگر، جمعیت اردن نسبت به وسعت جغرافیایش، کمتر است و این به آن معنی است که بخش قابل توجهی از سرزمینهای اردن، غیر مسکونی و بیابانی است و همین امر، امکان شکلگیری گروههای مقاومت مخفی را میسورتر میسازد.
رهبری معظم انقلاب که چند سال پیش صراحتا فرمود:« من اعلام کردم
https://khl.ink/f/27046 و قطعاً این خواهد شد که کرانهى باخترى هم باید مثل غزّه مسلّح بشود و آمادهى دفاع باشد »،
https://khl.ink/f/28278 راه تسلیح آن، همین مرز اردن با فلسطین است که با مخالفت حکومت اردن با چنین کاری، طبیعتا باید به گونهای عمل کرد که قابل ردیابی نباشد.
این فعل غیر قابل ردیابی، همان نقطه کوری است که گروههای مقاومت در اردن میتوانند برای ضربه زدن به اسرائیل خبیث ملعون، از آن استفاده کنند.
از دیگر سو، حکومت اردن و ملک عبدالله، اگر چه با محور مقاومت سر آشتی ندارد، اما سعی میکند به صورت رسمی و علنی با این محور دشمنی نورزد. به همین دلیل، اگرچه تا کنون خدمات بسیاری به صهیونیست جهانی و اسرائیل غاصب نمود، اما دیگر و در شرایط فعلی منطقه، کارایی لازم را ندارد و باید دور انداخته شود و جایگزینی برایش بیاید.
این دو نکته ( بافت حمعیتی اردن و جغرافیای قابل استتار آن، و حکومت نیمه مستقل آن )، هر دو به ضرر اسرائیل کودککش است و به همین دلیل، باید فکری به حال اردن کند.
در متنهای قبلی عرض کردیم که اسرائیل کرانه باختری را اشغال خواهد کرد، اما صرف این مسأله، خطر را رفع نمیکند. چرا که ممکن است گروههای مقاومت از درون مرزهای اردن، ضربات خود را بر پیکر پوسیده این رژیم جعلی، فرود آورند.
برای تکمیل امنسازی محیطی، این رژیم ناچار است به اردن دستدرازی کند. اما طبیعی است که به صورت رسمی نمیتواند و نباید وارد جنگ با حکومت اردن شود. هم به دلیل بعد رسانهای منفی، و هم به دلیل نداشتن نیروی انسانی کافی.
برای عملیاتی کردن این ایده، لازم است اردن که در منطقه پرتلاطم غرب آسیا، یکی از کشورهای باثبات بود، بیثبات گردد. این کار یا توسط کودتا صورت میپذیرد، یا توسط گروههای تکفیری و نیابتی غرب. بیثباتی اردن همان، و ورود سریع و وقیحانهٔ اسرائیل به جغرافیای اردن همان، مثل کاری که نسبت به سوریه انجام داد و از آشفتگی اوضاع سوریه استفاده کرد و صدها کیلومتر از خاک این کشور را اشغال نمود.
( نکته ای در این خصوص هست که ان شاء الله در متنهای آینده، اشارهای خواهم داشت ).
اشغال اردن، هم مرزهای اسرائیل غاصب را از سوی این کشور امنتر خواهد کرد، هم مسیر دسترسی جمهوری اسلامی به نیروهای فلسطینی کرانه باختری را قطع خواهد نمود، هم گروههای مقاومت درون خاک اردن را در نطفه خفه خواهد کرد، هم یک قدم به عربستان نزدیکتر خواهد شد، و هم جبههٔ جدیدی برای ورود به عراق شکل خواهد گرفت و هم مرز جدیدی با سوریه ایجاد میشود.
بنابراین دور از ذهن نیست که به زودی تحرکاتی را در اردن شاهد باشیم.
لذا اتفاقات اردن را نیز رصد کنید و به سادگی از آن عبور نکنید.
#یکتحلیل_شاید
🔰 ایتا | تلگرام
@mahdi_domeiri