بررسی وضعیت کنونی و مطلوب محتوایی شعر ولایی در دومین روز همایش "آینهداران"
در دومین روز از دومین دوره همایش "آینهداران"، کارگاهی تخصصی با عنوان "وضعیت کنونی و مطلوب محتوایی شعر ولایی و نقش انجمن ادبی" برگزار شد. این نشست با سخنرانی استاد سید رضا جعفری و حجتالاسلام جواد محمدزمانی، به تحلیل وضعیت محتوای شعر ولایی و نقش انجمنهای ادبی در تقویت آن پرداخت.
استاد سید رضا جعفری در این نشست به نقش خطیر انجمنهای ادبی در تربیت شاعران اشاره کرد و توجه توأمان به صورت و سیرت شعر را وظیفه اصلی آنها دانست. ایشان با اشاره به وضعیت اشعار ارسالی به کنگره "۱۸ سال نوری"، از محتوای ضعیف آنها ابراز نگرانی کرد و گفت:
«بیش از ۵۰۰ قطعه شعر به این کنگره ارسال میشود، اما در نهایت تنها از ۵ شعر تقدیر میشود و هیچ شعری برگزیده نمیشود. این وضعیت، نشاندهنده کمتوجهی به مضمونیابی و اصلاح محتوای اشعار در انجمنها است.»
استاد جعفری همچنین بر لزوم گسترش توجه به قالبهای شعری متنوع، از جمله شعر سپید و نیمایی، تأکید کرد و افزود:
«شاعرانی وجود دارند که ارادتمند اهلبیت (ع) هستند اما در قالب شعر سپید یا نیمایی فعالیت میکنند. اگر انجمنهای ادبی این شاعران را حمایت نکنند، دچار سرخوردگی میشوند.»
ایشان در ادامه به ضرورت توجه به تاریخ و اعتقادات در شعر ولایی اشاره کرد و گفت:
«شعری که در مجامع ادبی ارائه میشود، باید حداقل بیان درستی از تاریخ داشته باشد. از طرفی سخن گفتن در ساحت قدسی اهلبیت (ع) نیازمند شناخت عمیق و دقت در انتخاب کلمات است.»
استاد جعفری در انتها با انتخاب یکی از اشعار واصله به کنگره ۱۸ سال نوری به نقد محتوایی این شعر پرداخت.
در ادامه حجتالاسلام جواد محمدزمانی انجمنهای ادبی را بهترین بستر رشد و تعالی شعر دانست و گفت:
«در بسیاری از کشورها، شاعران شاخص انگشتشمارند، اما در ایران، به برکت انجمنهای ادبی، انبوهی از شاعران برجسته پرورش یافتهاند.»
ایشان با اشاره به مشکلات زبانی و محتوایی در شعر امروز افزود:
«اگر شعر را مانند ساختمانی در نظر بگیریم، زبان ستون های این ساختمان است و در ابتدا باید این ستون ها سالم باشند و سپس سراغ نمای ساختمان که صورت شعر است برویم. امروزه زبان شعر به لطف انجمنهای ادبی بهبود یافته است، اما متأسفانه محتوا همچنان ضعیف است.»
حجتالاسلام زمانی با استناد به بیانات مقام معظم رهبری، اندیشه و حکمت را از مهمترین آسیبهای شعر امروز برشمرد و اظهار داشت:
«شاعران ولایی امروز مسافرت درونی ندارند و این باعث کمرنگ شدن حکمت در اشعار شده است. انجمنهای ادبی باید با استفاده از کارشناسان متخصص دینی و تاریخی، محتوای اشعار را نقد کنند و شاعران را به خلق مضامین عمیق و اندیشهمحور ترغیب نمایند.»
در پایان جلسه آقایان رسول احدی(زنجان)، قاسم مزین(اردبیل)، مجید صحرانورد(داراب)، خدابخش صفادل(نیشابور)، سید علیرضا شفیعی(اهواز)، مصطفی کارگر(گراش)، سید باقر سیدی زاده(بجنورد) و علیرضا احرامیان(یزد) نفراتی بودند که به معرفی انجمن و دغدغه های خود پرداختند.
#مجمع_شاعران_اهل_بیت_علیهم_السلام
#دومین_گردهمایی_تخصصی_انجمن_های_ادبی_کشور
#آینه_داران
#روز_دوم
@majmashaeran