📝♨️ خارش به دست ما و طعمش به کام بیگانهها
▪️گزارشی مختصر از سفر به جنوب کشور
🔻منطقه قائن و زیرکوه
اینجا زعفران و زرشک زیاد است.
زعفران قائن، بهترین زغفران دنیاست، و این برتری علتش چیست؟
به گفته محلیها، علت این برتری، این است که گل زعفران این منطقه را تا طلوع آفتاب جمع میکنند و به ظهر نمیگذارند.
کشاورزان برای برداشت زعفران، از نماز صبح به زمین میروند و مشغول جمع کردن گل میشوند و هر چه این گل زودتر جمع شود، خوشبوتر، تازهتر و خوشرنگتر خواهد شد و اگر به ظهر کشیده شود از کیفیت آن کاسته میشود؛ بعضی مناطقی که زعفران دارند گل را دیرتر جمع میکنند و این باعث افت کیفیت آن میشود.
خیلی وقت است به این فکر میکنم که برکت را چگونه تعریف کنم، برکت در بین الطلوعین سهم بالایی دارد و زعفران برکت خودش را در بین الطلوعین به رخ میکشد.
برای درک رابطه برکت و بینالطلوعین که در روایات به آن اشاره شده است، زعفران به من خیلی کمک کرد.
°°°
البته کشت بی رویه زعفران، به خاطر هیجان کاذب به دست آوردن سود بالا، مضراتی برای منطقه دارد. کشت تک محصول طبیعت متفاوت ولی حکیمانهی منطقه را نابود میکند، به اصطلاح دیگر اکوسیستم را به هم میریزد.
سابق در این منطقه و مناطق مشابه، انگور و گندم و جو خیلی زیاد بوده است که حالا دیگر نیست، در عوض پر شده از زعفران و پسته و البته پسته خیلی بیشتر.
فارغ از عوارضی که کودهای شیمیایی پسته کاری برای زمین دارد، کاشتن تک محصول به صورت انبوه چرخه کامل کشاورزی و دامداری را نابود میکند. توضیح بیشتر این مسأله بماند برای وقتی دیگر.
°°°
از محصولات اصیل کشاورزی قائن و زیرکوه، زرشک و زعفران در رتبه اول هستند.
منطقه زیرکوه و دق پترگان قطب کشاورزی منطقه هستند.
زرشک میوه ی جالب توجهی است؛ نوعی از زرشک وجود دارد که دانهدار است و به رزشک کوهی معروف است که متاسفانه به آن توجهی نمیشود، در حالیکه ظاهراً در روایات به آن اشاره شده است.
زرشک تازه واقعا طعم درجه یکی دارد، از زرشک تازه مربا، ترشی و دمنوش هم درست می کنند.
زحمت و مشقت بالایی که جمع کردن و پاک کردن زرشک برای کشاورزان دارد و از طرفی سود کمی که نصیب کشاورز میکند آینده خوبی را برای باقی ماندن این محصولات کلیدی به دنبال نخواهد داشت.
منطقه خراسان جنوبی و نزدیک بودن به مرز افغانستان و ظرفیتهای عجیب کشاورزی در این منطقه، ذهن هر انسان حکمت جویی را متوجه خود میکند، این همه ظرفیت ولی بهره بری بسیار پایین؟
علت کار چیست؟
گیر کار کجاست؟
چرا کویر گرم و راههای سخت بیابانی در چشم بومی و مسئول و ... جلوه میکند ولی طعم عجیب زرشک و زعفران و عنابِ این منطقه فقط کام خارجیها را شیرین میکند؟!
چرا خار بیابنش به چشم و دست این بومیان برود ولی طعم شیرین و ترشش برای بیگانه باشد؟!
قائن
۲۲ آبان ماه ۱۴۰۰
@maktab_eslami