🛑
#فوايد_مال
و اما فوايد مال: پس آن نيز بر دو قسم است: دنيائى و آخرتى.
اما
#فوايد_دنيائى آن، چيزهائى است كه: فايده آن پيش از مرگ ظاهر مىشود، مثلخلاصى از ذلتسؤال، و خجلت عيال، و خوارى و پستى و حقارت و
#تهيدستى وعزت و بزرگى در ميان مردمان، و بسيارى دوستان و اعوان، و حصول وقع و
#اعتبار دردلها، و امثال اينها.
و اما فوايد آخرتى آن، سه نوع است:
🦋اول اينكه: صرف خود نمايد از براى به جا آوردن عبادات، و قوت يافتن برطاعات، و ستر عورت، و جهاد و حج و امثال اينها.
🌴دوم اينكه: به مصرف مردمان برساند، يا به جهت فقرا و استحقاق ايشان.و ثواباين ظاهر و روشن است.يا به جهت رعايتشان و مروت خود، و زيادتى صداقت ومحبت مردمان، مانند مهمانى كردن و هديه دادن و اعانت مردم نمودن و نحو اينها.و ازبراى هر يك از اينها ثواب بسيار در اخبار رسيده است.و فقر و استحقاق در ثواب اينهاشرط نيست.
🌺بلى شرط ثواب در اينها نيت قربت است، يا از براى حفظ آبروى خود، چون دفعشر ظالم، و بستن زبان هرزه گويان و امثال اينها.و اين نيز موجب ثواب مىشود.
🌸و حضرت رسول - صلى الله عليه و آله - فرمود كه: «هر مالى را كه آدمى به جهت محافظت آبروى خود صرف كند حكم صدقه دارد» . (27)
يا به كسى دهد كه خدمت او را كند و شغلى كه به او رجوع كند به انجام رساند.
🌱و شكى نيست كه اين نيز از امور متعلقه به آخرت است، زيرا كه: كارهائى كه انسانبه جهت زندگانى به آن محتاج استبسيار است. و اگر همه را خود متوجه شود وقت اوضايع مىشود.و روزگارش به حيف مىرود.و از كار آخرت باز مىماند.و شكىنيست كه: كسى را كه هيچ مالى نيستبايد همه اين كارها را خود متوجه شود.و از ذكرو فكر و عبادت و طاعتبازماند.
🌴سوم آنكه: آن را به مصرف خيرات جاريه، و باقيات الصالحات رساند.از: ساختنمسجد و مدرسه و «رباط» (28) و پل و اجراى قنوات و نوشتن قرآن و كتاب و نشاندناشجار، و امثال اينها از چيزهائى كه بعد از آدمى باقى مىماند، و مدتها ثواب آن روز بهروز عايد مىگردد، و باعث دعاى بندگان خدا از خوبان و صالحان مىشود.و اسمآدمى به خير مذكور مىگردد
معراج السعادة، عالم ربانى ملا احمد نراقى (قدس سره)