این روزها پلیس برای مقابله با بی حجابی و پوشش نامتعارف به میدان آمده است. گروهی این اقدام را می پسندند و گروهی آن را ناپسند و نادرست می انگارند.
حکیمان و اخلاق دانان از گذشته های دور بر این تأکید داشتند که قوه شهوت با قوه غضب مهار می شود. اگر این قاعده اخلاقی را به طور اجتماعی قرائت کنیم این طور می شود که تبعیت کنندگان از امیال و هوس ها در عرصه عمومی که رفتارشان موجب تهییج شهوات در جامعه می شود، باید با نیروی قهریه مهار گردند.
اما این تمام کاری که باید بشود نیست. حکیمان اخلاقی معتقد بودند در نهایت قوه شهوت و غضب هر دو باید تحت قوۀ عاقله باشند تا نظام زندگی فردی و اجتماعی بر شالودۀ حکمت استوار گردد.
بکار گیری قوۀ قهریه در مهار افسارگیختگی امیال اگرچه کاری ضروری است، اما کافی نیست. بلکه پیش درآمدی است برای برنامه های عمیق تر فرهنگی و آگاهی بخشی در جامعه تا در نهایت افرادی که امیال و شهوات شان را در خیابان ها می ریزند، عاقلانه رفتار کنند و خود را به فضیلت حکمت و عفت بیارایند.
برنامۀ نیروی انتظامی برای مقابله با ناهنجاری های رفتاری و پوشش نامتعارف در جامعه با قرار گرفتن در یک برنامه کلان معنی دار و ارزشمند است. آگاهی بخشی و توانمند سازی شعوری و فرهنگی در جامعه برنامۀ اصلی است، که اقدام نیروی انتظامی را ثمربخش می سازد.
نگرانی من از این است که تصور کنند این اقدام مقتدرانۀ نیروی انتظامی راه حل این مسأله است و از اصل کار غافل شوند.
✍🏻حمید رضا مظاهری سیف🌸🍃