⏳هجرت به مدینه و مسائل آن
💠 آغاز هجرت
☝️پس از آن که اسلام در میان مردم مدینه رواج یافت، قریش احساس خطر کرده و بر فشارهای خود نسبت به مسلمانان افزودند؛ گفته شده است که سخت گیری آنان تا آن زمان بی سابقه بوده و علت آن نیز شیوع اسلام در شهری چون یثرب و اعلام حمایت ⚔نظامی آنان از رسول خدا(ص) بوده است.
💢بدنبال این سخت گیـری و با فراهم شدن زمینه ای برای هجرت؛ مسلمانان در خواست هجرت به مدینه کردند. "نزدیکی یثرب به مکه" و نیز "آشنایی مردم مکه با آن" دو✌️ دلیلی هستند که در انتخاب یثرب اهمیت دارند. اما مهمتر از آن، همان "رسوخ اسلام در یثرب" است. برخی از محققان نکات دیگری📚 را نیز یادآوری کرده اند. از جمله اهمیت زراعی یثرب در داشتن یک بنیه قوی اقتصادی، یمنی و قحطانی بودن اوس و خزرج و طبعا عدم تحویل پناه آورندگان👥 به رقیبان خود و نیز عدم امکان هجرت به نقـاطی چون طائف و نیز منـاطق دوردستی چون ایران و روم و حتی حبشه.
◀️فاصله میان پیمان عقبه تا هجرت رسول خدا(ص)🌟 هفتاد روز تا سه ماه بوده است. در این فاصله اکثریت مسلمانان از مکه به سوی مدینه هجرت کردند. مشرکان تا آنجا که توانایی داشتند مانع از رفتن مسلمانان می شدند و کسانی را در حبس نگه داشته بودند. این افراد معمولا کسانی بودند که خانواده👨👩👧👦 خود آنان موافق با اعمال فشار بر آنها بوده و خود، آنها را در خانه زندانی می کردند.
🏕بیشتر این مهـاجران در قبا نزد قبیله بنی عمرو بن عوف سکونت گزیدند. مشرکان که با چنین هجرت همگانی مسلمانان مواجه شدند، احساس🔔 خطر کرده و اقداماتی را جهت ممانعت از رفتن مسلمانان آغاز کردند. از جمله تعدادی را حبس کردند. 🗯گفته شده که تمامی کسانی که توانستند، رفتند. جز چند نفر از جمله رسول خدا(ص)✨، امیر مومنان(ع). ابوبکر هنوز در مکه مانده بودند. علاوه بر اینها باید مسلمانان مستضعف و کسانی را که در قید و بند خانواده های خود بودند، جزو ماندگان دانست.
💠هجرت رسول خدا(ص)
👈خروج مسلمانان از مکه، مشرکان را به وحشت انداخت زیرا آنان احساس کردند که اکنون جمعیتی از مسلمانان در یک شهر فراهم آمده و می توانند تهدیدی جدی برای آنان و کاروانهای♻️ تجاری شان باشند. از این رو مصمم شدند تا درباره رسول خدا(ص) که هنوز در مکه بسر می برد تصمیمی جدی بگیرند.
👥قریش اجتماعی را در دارالندوه که محل مشاورت بزرگان بود تشکیل داده و در این باره به شور نشستند. مورخان این روز را "یوم الزحمه" نامیده اند🗓. آنها بر این نکته واقف بودند که با پذیرش کامل اسلام در یثرب و رفتن مهاجران، آنان در برابر مشرکان ساکت نخواهند نشست.
🔻در این صورت بهتر است تا از رفتن رسول خدا(ص) که رهبری این جریان را به عهده دارد جلوگیری کنند. در آغاز تصور کشتن رسول خدا(ص) را نداشتند و تنها سخن از اخراج یا حبس⛓ وی مطرح گردید. طبعا این دو اقدام نمی توانست مشکل را حل کند؛ مناسب دیدند تا امید مسلمانان را از وی قطع کرده و او را به قتل برسانند.
📚بیشتر اخبار مربوط به جلسه دارالندوه متفق اند که ابوجهل پیشنهاد قتل را داده است. در همین گزارشات✒️ آمده است، که "شیخ نجدی" که در جلسه حضور داشته با رد پیشنهادات دیگران از طرح ابوجهل حمایت کرده است. ابوجهل برای مشکل پیدایش نزاع داخلی برای قریش طرحی را ارائه داد که همه خانواده های قریش و حتی 👳🏻♂ابولهب عموی رسول خدا (ص) در این توطئه شرکت کنند تا حتی اگر بنی هاشم مدعی شدند نتوانند در برابر همه خاندانها بایستند.
⤵️چهل نفر از قریشیان (و به روایتی پانزده نفر و به روایتی صد نفر) در آغاز شب موعود اطراف خانه آن حضرت را به محاصره خود در آوردند.⚔
🔸رسول خدا(ص) به علی(ع) گفت تا به جای او بخوابد و از همان برد یمانی سبز رنگی که رسول خدا روی خود می کشیده استفاده کند. پس از آن، رسول خدا با عنایت خداوند✨ از خانه خارج شده و به سمت جنوب شهر مکه یعنی مسیری عکس راه یثرب حرکت کرد.
🌤مشرکان که صبحگاه علی (ع) را بر جای رسول خدا (ص) دیدند از وی درباره حضرت پرسیدند، و وقتی اظهار بی اطلاعی کرد، وی را از خانه بیرون کشیده کتک زدند و ساعتی نیز در مسجد الحرام او را حبس کردند🕌 و آنگاه رهایش ساختند. در واقع باید این اقدام فداکارانه امام را یکی از پر ارج ترین فضائل آن حضرت دانست.
📃حاکم نیشابوری از امام سجاد(ع) روایت کرده است که: اولین کسی که جان خود را برای جلب رضـای خداوند تقدیم کرد علی بن ابی طالب(ع) بود.
🔹ادامه دارد...
✍بـرگرفته از کتاب "تـاریخ
سیاسی اسلام، ج 1، ص404-411"،
رسول جعفریان
#تاریخ_سیاسی_اسلام ۲۴
@marefatemahdavi