🔶 بلندمرتبهسازی چه بلایی بر سر کلانشهرهای ایران آورد
🔸طرح جامع شهری تهران که برای سال 70 نوشته شده بود، مساحت کنونی پایتخت را متناسب با جمعیت 5 میلیون نفر در نظر گرفته بود اما حالا پس از گذشت 30 سال، جمعیت تهران به حدود 14 میلیون نفر رسیده اما مساحت شهر گسترش پیدا نکرده است.
🔸 به گزارش خبرگزاری فارس، اساسا اختلاف بر سر افقیسازی و عمودیسازی و یا امتناع دستگاههای اجرایی از ارائه خدمات به حاشیه شهر، ریشه در مساله زمین و میزان عرضه آن دارد، این یعنی اغلبچالشهای تعیینکننده در حوزه مسکن ارتباط مستقیمی با عرضه زمین دارد.
🔸 در خصوص ضرورت عرضه زمین و گسترش شهرها دو دیدگاه اصلی وجود دارد، دیدگاه اول که طرفدارانی چون عباس آخوندی، وزیر راه و شهرسازی دولت روحانی از طرفداران آن بود، گسترش افقی و توسعه شهر در خارج از محدوده فعلی را مطلوب نمیداند، لذا تنها چاره را در توسعه عمودی شهر و یا همان بلندمرتبه سازی با تراکم بالا میداند.
🔸 طرفداران دیدگاه دوم با توجه به وجود زمین کافی در کشور، مدعی هستند مساحت کنونی شهرها باید افزایش یابد و معتقدند با تجدید نظر در محدوده فعلی و الحاق زمین، شهرها باید به صورت افقی توسعه پیدا کنند.
🔸 در حال حاضر، توسعه شهر براساس طرح جامع و تفصیلی است. شهرداریها براساس طرح تفصیلی، کمربندی را به دور شهر بسته و یک مساحت محدود را برای آن تعریف میکنند که اصطلاحا به آن محدوده شهری گفته میشود. محدوده شهری قسمتی از فضای شهری است که ارائه خدمات شهری مختص به آن بوده و خارج از آن هیچ گونه پروانه ساخت و خدمات زیرساختی از طرف شهرداری ارائه نمیشود. دقیقا همین نقطه، شروع چالشها و اختلاف نظر هاست. چرا باید خدمات شهری و عرضه زمین و خدمات توسط برخی نهادها محدود شود؟
💠 واحد معماری و شهرسازی مصاف
💠
@masaf_memari