❌علی لاریجانی و افسردگی بعد از زایمان!❌
✍ بر خلاف صدا و تصویر بیخیال دموکرات و منزجرکنندهای که اخیرا از روحانی پخش شد، امروز صدا و تصویری از علی لاریجانی پخش شد که به جای سرخوشی، حاکی از نوعی افسردگی بعد زایمان داشت.
✍علاوه بر فیگور چهره و گارد دفاعیاش از مجلس دهم که حتی پای مدرس را نیز به میان آورد، اعلام انصراف از نامزدی انتخابات مجلس آینده و نیز اعلام اولیه در برنامه نداشتن برای انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰، از نشانههای این افسردگی سیاسی بود.
✍ علی لاریجانی سیاستمداری که به تعبیر من «قهرمان تاکتیک و مغلوب استراتژیک» است، درست از همان جا ضربه خورد که نقاط قوتش بود.
✍علی لاریجانی بازیگر سیاسی است که میتوان او را در سه خصلت تعریف کرد:
1⃣ خصلت اول؛ بازیگری پراگماتیست است و بنابراین عمل سیاسی را معطوف به نتیجه عینی سازمان میدهد و چندان درگیر ملاحظات ایدئولوژیک نیست. به همین دلیل از منتهاالیه اصولگرایی (راست سنتی) تا منتهاالیه مخالفت با اصولگرایی (همبستگی با روحانی و اصلاحطلبان) میتواند نوسان کند (فقدان بدنه ایدئولوژیک ناشی از همین خصلت است).
2⃣ خصلت دوم؛ بازیگری از بالاست و تواناییاش سیاستورزی در درون ساختار قدرت و تکنیکی که خوب بلد است، لابی است. بنابراین هرگاه در صحنه اجتماعی و در سطح میکروفیزیک قدرت، وزنکشی شود، مثل شرایط این روزهایش در افکار عمومی، محکوم به خاک شدن است.
3⃣ خصلت سوم؛ بازیگری تاکتیکی است تا راهبردی و بنابراین در کوتاه مدت بازیگری موفق و اما در میان مدت بازیگری آسیبپذیر است. کسب کرسی ریاست مجلس در مجالس با اکثریت اصولگرا (هشتم و نهم) و مجلس غیراصولگرا (دهم) و نیز تصویب ۲۰ دقیقهای برجام، نشانههایی از این توانایی تاکتیکی است. اما به لحاظ راهبردی، همبستگی با روحانی در سیاست خارجی و برجام که پیشتر تحت عنوان آبنبات گرفتن و دُر غلتان دادن از آن انتقاد کرده بود، بدنه ایدئولوژیک اصولگرایان را از او دور کرد و اینک با شریک شدن در طرح بنزینی با روحانی، خود را در نفرت کل بدنه اجتماعی از روحانی شریک کرد.
✍ روحانی همان کاری را با علی لاریجانی کرد که هاشمی با ناطق نوری در ۱۳۷۶ کرد و اجازه داد با هزینه نفرت از هاشمی، کاندیدای نسبتا گمنام (خاتمی) بر رقبای شناخته شده خود غلبه کند.
✍ درواقع این افسردگی سیاسی فرجام طبیعی کیفیت سیاستورزی علی لاریجانی است که معلوم نیست تا چه زمانی ادامه پیدا کند اما به هر حال این افسردگی ماندگار نیست و بسته به نوع ریکاوری و وضعیتی که رقبای سیاسی او پیدا خواهند کرد، علی لاریجانی مجددا به صحنه سیاسی باز خواهد گشت. همچنانی که هاشمیها بازگشتند!
پرویز امینی
@najva_net