✅صبر در مراقبت از فکر
🔻از مصادیق بسیار سخت صبر، صبر در پیشگیری از حرکت فکر است. به سخن دیگر، اگر انسان بخواهد برای حرکتهای ظاهری صبر کند، راحتتر میتواند از رفتارهای بیصبرانه خودداری کند؛ مثل اینکه کسی میمیرد و صاحب عزا با اینکه میتواند جزعوفزع کند، از این کار خودداری میکند.
🔹اما نکتهٔ مهمی که باید به آن توجه کنیم، مراقبت از فکر است.
این مراقبت کاری بس دشوار است؛ یعنی در مواقع بسیاری، ممکن است شخص در مصیبت مرگ اطرافیان اظهار جزعوفزع نکند؛ ولی فکرش چنان ناراحت باشد که مجال هیچ فکر و اندیشهٔ دیگری به او ندهد.
🔸مثال دیگرِ مراقبت از فکر آن است که در ذهن و حافظهٔ شخص، صحنهٔ گناهی وجود دارد یا افکار بدی به ذهنش خطور میکند و اگر او بخواهد از فکرش مراقبت کند و نگذارد به اینگونه مسائل مشغول شود، صبری فراوان میطلبد.
🔹جَوَلان فکر مانند حرکت زبان نیست که انسان جلوی آن را بگیرد و مثلاً از فحّاشی به دیگران خودداری کند یا مثل حرکت دست نیست که اگر بخواهد بر سر مظلومی بزند، بتواند صبر کند و جلوی خودش را بگیرد؛ بلکه صبر در برابر حرکت فکر بسیار سختتر از اینهاست.
🔸خصوصیت ویژهٔ فکر این است که بدون هیچ عملیات بدنی، کار خودش را به سرعت و بدون زحمت انجام میدهد؛ در ضمن، چون دیگران حرکت فکر را مشاهده نمیکنند و زشتی آن را نمیبینند، صاحب فکر انگیزهٔ قوی برای پیشگیری از آن ندارد.
👈حرکتهای ناشایست فکر عبارتند از:
تمایل فکر به سوی گناه، داشتن بدگمانی و سوءظن به دیگران، نقشهکشیدن برای فریب مردم، عشق های بیجا و... .
🔺در این زمینه، اگر کسی بتواند با صبر و بردباری از فکر خود مراقبت کند، کار بسیار ارزشمند و پُربرکتی انجام داده است.
@abolhasanmahdavi