بسم الله الرحمن الرحیم 3
۲۰ فن سخنرانی کارآمد را با هم یاد بگیریم.
1-تمرین کنید
بهتر است سخنرانیتان را چندین بار تمرین کنید. برای آنهایی که برنامهی کاری فشردهای دارند، شاید پیداکردن وقت آزاد برای تمرین کمی سخت باشد، اما اگر میخواهید یک سخنرانی جذاب ارائه دهید، انجام این کار ضروری است. من در بین همکارانم به این مشهورم که شب پیش از سخنرانیهای مهم، تا دیروقت سر کار میمانم و چندباره و چندباره تمرین میکنم. اگر شما واقعا دلتان میخواهد عالی بهنظر برسید، بهتر است بهجای بداههگویی از متن نوشتهشده استفاده کنید. اگر درحین سخنرانی عصبی و دستپاچه شوید، دستخط شما بهترین کمکحالتان خواهد بود.
سعی کنید در مکان برگزاری سخنرانیتان تمرین کنید. بعضی از متخصصان فنون بازیگری پیشنهاد میدهند که متنتان را در وضعیتهای مختلف تمرین کنید، ایستاده، نشسته، با بازوهای گشاده، روی یک پا و… . هرچه بیشتر محیط و موقعیتهای مختلف را باهم ترکیب کنید، با سخنرانیتان احساس راحتی بیشتری خواهید کرد. میتوانید سخنرانیتان را برای یکی از دوستان یا همکارانتان اجرا کنید یا تمرین ارائهتان را ضبط کنید تا ببینید کدام قسمت به تمرین بیشتری نیاز دارد. گوشدادن به نسخههای ضبطشدهی سخنرانیهای قبلیتان نیز میتواند به فهمیدن عادات بدی که احتمالا از آن آگاه نیستید، کمک کند.
۲. استرس را به اشتیاق تبدیل کنید
شاید عجیب بهنظر برسد، اما من اغلب پیش از شروع سخنرانی یک نوشیدنی انرژیزا میخورم و به موسیقیهای شاد گوش میکنم. چرا؟ چون این کار سطح انرژی را در من افزایش میدهد و کمک میکند تا احساس اضطرابم را به اشتیاق متمرکزشده تغییر دهم. مطالعات زیادی نشان دادهاند که یک سخنرانی مشتاقانه میتواند به یک سخنرانی شیوا اما خستهکننده پیروز شود و ازآنجاییکه من وینستون چرچیلِ سخنرانها نیستم، سعی میکنم قبل از سخنرانی مشتاق و پرانرژی باشم. البته افراد نسبتبه کافئین زیاد عکسالعملهای مختلفی از خود نشان میدهند. پس بهتر است قبل از نوشیدن یک قوطی نوشابه انرژیزا، بدن خودتان را بشناسید.
۳. در سخنرانیهای دیگران شرکت کنید
اگر قرار است که سخنرانی شما بخشی از یک کنفرانس باشد، سعی کنید در بعضی از سخنرانیهایی که پیش از سخنرانی شماست شرکت کنید تا مهارتهای بیانی و فنون ارائهی آنها را ببینید و زمینهی کلی صحبتهایشان را بفهمید. این کار احترام شما را نسبتبه سایر سخنرانان نشان میدهد و البته به شما این امکان را میدهد تا به احساس و نظر حضار پی ببرید. آیا آنها در حسوحال خندیدن هستند یا خیلی جدی و خشکاند؟ آیا سخنرانیها بیشتر در زمینهی موضوعات استراتژیک است یا موضوعات تاکتیکی؟ از طرفی، ممکن است سخنران دیگری نیز چیزی را بیان کند که شما بتوانید بعدا در ارائهی خودتان از آن استفاده کنید.
۴. زود برسید
بهتر است قبل از شروع سخنرانی وقت کافی برای استقرار و احساس آرامش در فضای جدید داشته باشید. این وقت اضافی تضمین میکند که دیر نمیرسید و بهاندازهی کافی وقت دارید تا با فضای محل سخنرانیتان آشنا شوید.
۵. با محیط اطرافتان آشنا شوید
هرچه بیشتر با فضای اطرافتان آشنا باشید، احساس راحتی بیشتری خواهید کرد. سعی کنید پیش از شروع برنامه، زمانی را در محل سخنرانی بگذرانید. درصورت امکان، با میکروفن و نور تمرین کنید، جایتان را پیدا کنید و از هر عامل بالقوهای که ممکن است در روز سخنرانی باعث حواسپرتی شما شود (مثل سروصدای یک خیابان شلوغ در بیرون محل برگزاری) آگاه شوید.
۶. سلام و احوالپرسی کنید
قبل از ارائهی سخنرانی، با حضار گپی دوستانه بزنید. صحبت با مخاطبان، شما را دوستانهتر و جذابتر میکند. از شرکتکنندگان سؤال کنید و پاسخهایشان را بشنوید. آنها حتی میتوانند منبع الهامی برای سخنرانی شما باشند.
۷. از تصویرسازی مثبت استفاده کنید
همانطور که میدانید مطالعات زیادی اثربخشی تصویرسازی مثبت را ثابت کردهاند. وقتی ما در ذهنمان نتیجهی
مثبتی را از یک طرح تصویر میکنیم، احتمال تحقق آن امکانپذیرتر است.
بهجای اینکه به این فکر کنید که «من امروز سخنرانی را خراب میکنم» و خودتان را در حال ترک کردن جلسه در وسط سخنرانیتان تجسم کنید، خودتان را درحال خنداندن مردم ببینید. تفکرات مثبت میتوانند بهطرز چشمگیری مؤثر باشند. پس یک بار به آنها فرصت بدهید.
۸. بهخاطر داشته باشید که بیشتر حضار مشفق و دلسوز شما هستند
یکی از سختترین ترسهایی که هنگام صحبت در مکانهای عمومی باید آن را کنار گذاشت، این است که شنوندگان منتظر خندیدن به اشتباهات شما هستند. خوشبختانه این مورد در اکثریت قریببهاتفاق سخنرانیها اتفاق نمیافتد.