📄 در مقدمه نوشته است، جنگ اوکراین موجب تغییر چشمانداز ژئوپلیتیک اوراسیا شده و منطقه در نقطه سرنوشت سازی قرار گرفته است؛ به طوری که پس از فروپاشی شوروی، اوراسیا بویژه کشورهای آسیای مرکزی چنین تحولی را تاکنون تجربه نکرده بودند.
📄 همچنین آمده است: در حالی که جنگ اوکراین وارد سومین سال خود می شود، سیاستگذاران آمریکایی باید تلاش های دیپلماتیک خود را فراتر از آنچه که هست گسترش دهند. ضعفهای روسیه در اوکراین و کاهش نفوذ مسکو در اوراسیا، فرصتی را برای پیشبرد منافع ملی واشنگتن داده است. برای انجام این کار، واشنگتن باید یک حمله دیپلماتیک در سراسر منطقه برای به حداکثر رساندن نفوذ ایالات متحده، ایجاد روابط دوجانبه و چندجانبه جدید و احیا یا بهبود روابط موجود انجام دهد.
⬅️ اندیشکده هادسون، سومین راهبردی را که ایالاتمتحده باید اتخاد کند، توسعه پلتفرم C5+1 دانسته است که واشنگتن باید با اضافه کردن رسمی آذربایجان به این جمع، پلتفرم C5+1 را به C5+2 تبدیل کند.
در توضیح می نویسد: قالب اصلی برای تعامل ایالات متحده در آسیای مرکزی، C5+1 است. دولت اوباما ابتکار C5+1 را در سال 2015 برلی تعامل چندجانبه با پنج کشور آسیای مرکزی تأسیس کرد و دولت ترامپ و بایدن آن را ادامه دادند. این ابتکار در سال 2023، زمانی که جو بایدن با سران آسیای مرکزی در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل ملاقات کرد، خبرساز شد و بایدن اولین رئیس جمهوری شد که همزمان با رهبران هر پنج جمهوری دیدار کرد. اما این درحالی است که تعامل ایالات متحده با این منطقه حداقل بوده است.
ادامه می دهد: راهبردی که در این مرحله ایالات متحده باید اتخاد کند چيست؟ روابط ایالات متحده و آسیای مرکزی آنقدر کم است که پیشرفت اولیه آسان خواهد بود. به عنوان مثال، واشنگتن باید اقدامات زیر را اجرا کند:
• ایالات متحده نیاز به سازماندهی بازدیدها و سفرهای سطح بالاتر از منطقه دارد؛
• هر جلسه C5+1 باید شامل یک جلسه C5+2 باشد که شامل آذربایجان نیز شود. آذربایجان دروازه آسیای مرکزی برای جامعه ترانس آتلانتیک است و بسیاری از پیوندهای اقتصادی، فرهنگی و ترانزیتی را با این منطقه به اشتراک می گذارد؛
• ایالات متحده نیاز فوری به یک استراتژی جدید در آسیای مرکزی دارد که منعکس کننده واقعیت جدید در منطقه پس از حمله روسیه به اوکراین و تسلط طالبان بر افغانستان باشد. (توسعه نفوذ نرم و تقویت حضور اطلاعاتی)
• با استراتژی و دید جدیدی باید به منطقه نگاه کرد (به عنوان مثال، باید کمی در استراتژی جدید، توجهات را از نقش افغانستان در منطقه کاهش داد)؛
• ایالات متحده باید سیاستهایی را برای ایجاد اعتماد بین واشنگتن و کشورهای آسیای مرکزی دنبال کند تا پایههای یک رابطه پایدار را ایجاد کند. آمریکا نباید با رویکرد سودجویانه یکطرفه و معامهای که پس از 11 سپتامبر در آسیای مرکزی اتخاذ نمود ادامه دهد.
کانال
#مرکز_مطالعات_آسیای_مرکزی | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr