🔴 دوئل یوآن و دلار بالا گرفت.
💬
#فرهیختگان
🔹️ استفاده بیش از اندازه از تحریمهای یکجانبه آمریکا، به رونق توسعه تبادلات تجاری با ارزهای غیردلاری منجر شده است.
🔸️ ناکارآمدی استفاده از توان نظامی، آمریکا را به سمت استفاده از سایر ابزارهای قدرت خود در عرصه بینالملل برد؛ ابزاری به نام تحریمهای یکجانبه با استفاده از اولویت دلار و دامنه نظارت بر کانالهای مالی جهانی. این ابزار در ابتدا موثر بود اما استفاده بیامان از آن، نگرانی بسیاری از کشورها را به دنبال داشت که شاید مورد بعدی آنها باشند که در دام تحریمهای یکجانبه آمریکا گرفتار میشوند.
✅ یکی از محرکهای اصلی کشورها برای استفاده از ارزهای جایگزین و حتی ملی، اقدام ایالات متحده و اروپا برای قطع ارتباط روسیه با سیستم پیامرسان مالی جهانی سوئیفت بود. این اقدام که توسط وزیر خارجه فرانسه بهعنوان یک «سلاح هستهای مالی» توصیف شد، باعث شد اکثر بانکهای بزرگ روسیه از شبکهای که دهها میلیون تراکنش را هر روز تسهیل میکند، جدا شده و مجبور به تکیه بر نسخههای کوچکتر خود شوند.
🔹️ این اقدام کشورهای غربی، حامل 2 پیام خاص برای سایر کشورها بود. اول اینکه دلار میتواند برای همیشه به یک ابزار سیاسی آشکار تبدیل شود و دوم اینکه تصمیم آمریکا برای استفاده از ارز در جنگ اقتصادی، فشار مضاعفی بر اقتصادهای آسیایی برای انتخاب طرفها وارد میکند. با تصمیمات اینچنینی غرب علیه هر کشوری و عدم معرفی سیستم پرداخت جایگزین، کشورها با خطر اجبار به انطباق یا اجرای تحریمهایی که ممکن است با آن موافق نباشند و از دست دادن تجارت با شرکای کلیدی مواجه میشوند.
🔸️ این مساله موجب شد تا رفته رفته کشورها به سمت جایگزینهای غیردلاری بروند. البته این بدان معنا نیست که اکنون سلطنت دلار در جهان به پایان رسیده است اما نباید این را نیز از نظر دور داشت که تا چندی قبل برای بسیاری از کشورها تقریبا غیرممکن بود که بخواهند مکانیسمهای پرداختی را که ارز ایالات متحده یا شبکه سوئیفت را که زیربنای سیستم مالی جهانی است دور میزند، بررسی کنند.
✅ در حال حاضر کشورهایی مانند بنگلادش، قزاقستان و لائوس مذاکرات خود را با چین برای تقویت استفاده از یوان افزایش دادهاند. هند با صدای بلندتر درباره بینالمللی شدن روپیه صحبت کرد و اخیرا، توافق برای دست یافتن به مکانیسم پرداخت «روپیه - درهم» با امارات متحده عربی را آغاز کرده تا از آن برای خرید نفت و گاز بهره ببرد.
🔹️ شاید جدیترین گام در مسیر حذف دلار از مبادلات تجاری بین دو کشور، در جریان سفر شیجینپینگ رئیسجمهور چین به عربستان سعودی صورت گرفته باشد. او که ماه گذشته به ریاض سفر کرده بود، در دیدار با رهبران کشورهای عربی حوزه خلیجفارس به آنها گفت که چین خواستار خرید نفت و گاز با استفاده از ارز یوآن است. مقصد بیش از یکچهارم نفت صادراتی عربستان، چین است.
🔸️ چینیها به صورت جدی از سال 2018 از قراردادهای نفتی با ارز یوآن با هدف قابل مبادله کردن ارز خود در سراسر جهان خبر دادند اما بیش از این، هدف آنها نگرانی از خطری بود که ایران و روسیه را درگیر خود کرده بود.
✅ چین سخت در تلاش است تا یوآن را به ارز جهانی بعدی تبدیل کند. در 1 دسامبر 2015، صندوق بینالمللی پول اعلام کرد که یوآن را بهعنوان ارز ذخیره شناسایی کرده است. این صندوق، یوآن را در 1 اکتبر 2016 به سبد خرید ویژه خود اضافه کرد. این سبد در حال حاضر شامل یورو، ین ژاپن، پوند انگلیس و دلار آمریکا است.
💢 اگر دلار آمریکا سقوط را تجربه کند، اثر ابتدایی آن تورم شدید در ایالات متحده میشود. در حال حاضر دلارهای زیادی بهعنوان ذخایر در بانکهای کشورهای دیگر نگهداری میشود. وقتی وضعیت ارز ذخیره دیگر وجود نداشته باشد، همه این دلارها دوباره به ایالات متحده سرازیر خواهند شد. افزایش ناگهانی عرضه پول ایالات متحده اقتصاد این کشور را فلج خواهد کرد. تحلیلگران در سراسر جهان به دنبال پاسخ این سوال هستند که دلار چه زمانی سقوط میکند و چه کسی آماده است تا آمریکاییها را بهعنوان ابرقدرت جهانی بعدی سرنگون کند؟