🔴 چرا حکومت جمهوری اسلامی، خود را به رفراندوم نمیگذارد؟!
🔺یکی از سوالاتی که سالهاست توسط عده ای از سیاسیون با غرضی خاص بصورت مستمر مطرح میشود و شاید به دلیل تکرار زیاد در گفته ها و نوشته های این افراد، برای بخشی از مردم نیز سوال شده باشد این است که اگر جمهوری اسلامی قائل به مردم سالاری است چرا با برگزاری رفراندوم نسبت به ادامه روند خود موافق نیست؟!
🔹این سوال نتیجه عدم إشراف بر تاریخ انقلاب اسلامی و تأثیر فضای مجازی بر افکار عمومی است، چرا که:
◀️ اولا : جمهوری اسلامی ایران تنها کشوری در دنیاست که بعد از اینکه با حضور قاطع ملت به پیروزی رسید در زمینه رفراندوم چند کار بی نظیر انجام داد:
1⃣ از مردم خواست نسبت به حکومت جمهوری اسلامی نظر خود را اعلام کنند که در روز ۱۲ فروردین ۱۳۵۸ در یک همه پرسی یا رفراندوم، مردم با ۹۸.۲ درصد آراء به جمهوری اسلامی رأی «آری» دادند.
2⃣ پیشنویس قانون اساسی جمهوری اسلامی که از چندماه پیش از انقلاب به دستور امام خمینی تهیه شده و متن آن توسط شورای انقلاب و دولت موقت بررسی شده بود، برای جلب آراء و نظرات مردم و متفکران در ۱۲ فصل و ۱۵۱ ماده، روز ۲۴ خرداد ۱۳۵۸ در روزنامههای کثیرالانتشار منتشر شد که خود نوعی همه پرسی غیر مستقیم و استفاده از نظر عموم مردم و نخبگان محسوب میشود.
3⃣ حکومت از مردم خواست نماینده هایی انتخاب کنند که این نمایندگان قانون اساسی جمهوری اسلامی را بر اساس پیش نویس طراحی شده، بنویسند و بدین صورت در روز ۱۲ مرداد ۱۳۵۸ انتخابات اولین دوره مجلس خبرگان قانون اساسی با حضور گسترده مردم برگزار شد. این انتخابات اولین انتخابات در جمهوری اسلامی بود!
4⃣ قانون اساسی که توسط خبرگان قانون اساسی تدوین شد در نهایت در ۱۲ آذرماه سال ۱۳۵۸ به همه پرسی و رأی مردم گذاشته شد و بیش از ۹۵ درصد شرکت کنندگان رأی مثبت دادند!
5⃣ امام خمینی در اواخر عمر شریف خود یک هیأتی را مأمور به بازنگری در قانون اساسی کردند و پس از پیشنهاد و تأیید اصلاحها در هیئت بازنگری، در تاریخ ۶ مرداد ۱۳۶۸ این بازنگری به همه پرسی و رأی مردم گذاشته شد که ۵۴٫۵٪ درصد از کل واجدین شرایط در آن شرکت نمودند و با ۹۷٫۵٪ رای مثبت به تصویب مردم ایران رسید.
◀️ ثانیا چند کشور در دنیا سراغ دارید که حکومت و قانون اساسی خود را یک بار حتی به رأی و اصطلاحا رفراندوم گذاشته باشد؟! فرانسه که انقلاب و حضور مردم را تجربه کرده نیز قانون اساسی خود را به رأی نگذاشت، بماند که تعداد قابل توجهی از حکومت های کشورهای غربی مانند انگلیس، دانمارک، سوئد و... جمهوری نیستند و سلطنتی اداره میشوند و حتی برای نوع حکومت خود از رأی مردم استفاده نکرده اند، جالب اینکه امروز کشوری مثل انگلیس مدعی است ایران بصورت دموکراسی و مردمی اداره نمیشود و دیکتاتوری حاکم است!
🔺همین امروز آمریکا که نگران مردم سالاری در ایران شده، رئیس جمهور با رأی مستقیم مردم انتخاب نمیشود و آراء الکترال تعیین کننده است و ممکن است اکثریت آراء یک ایالت به نفع یک کاندیدا باشد اما به دلیل قانون حاکم در انتخابات آمریکا، آراء الکترال فرد دیگری را انتخاب کند!
✅ بنابراین جمهوری اسلامی تنها حکومت در دنیاست که تا این حد به مردم و رأی مردم احترام قائل است که نه تنها نوع حکومت را بلکه پیشنویس قانون اساسی، هیأت نویسنده قانون اساسی و بازنگری آن را به رأی مردم گذاشته است و با این اوصاف مردمی ترین و مردم سالارترین حکومت در دنیا جمهوری اسلامی است و ۱۲ فروردین یکی از نقاط عطف جمهوری اسلامی در بها دادن به مردم و رأی مردم است و اساسا این سوال نسبت به جمهوری اسلامی صحیح نیست و باید این سوال را از دیگر حکومت های دنیا پرسید که چرا حتی یک بار نیز به رأی و نظر مردم در نوع حکومت خود اهمیتی نداده اند!
حمید قدیری