2/2
دشمن شناسی خوب ؛رفیق گزینی بد !
ژنرال آیزنهاور رئیس جمهور آمریکا در نامه ای به مصدق پاسخ میدهد: چون دولت ایران توان فروش نفت ندارد دولت آمریکا هیچ گونه کمک مالی به ایران نخواهد کرد افزون بر این تا رضایت انگلستان جلب نشود دولت آمریکا از خریداری نفت ایران خودداری میکند.نسبت به سختی موقعیت ایران آگاهیم، امیدواریم تا وضع بدتر از این نشده است ایران نظرات انگلستان را بپذیرد. (۵)
🔹اهمیت نقش سرویس جاسوسی آمریکا در کودتا:
اهمیت این اختلاف مبنایی به این دلیل است که با اثبات فرضیه هر کدام از طرفین مبنای دیدگاه سیاسی شان تقویت میگردد و این در واقع میتواند از مهمترین دلایل باشد.
🔹غرب گرایان داخلی و ملی گرایان جامانده از این تفکر این دخالت را توهم توطئه میخوانند و تاریخ مطرح شده را بیان دیدگاه انقلابی ها به نفع خودشان مطرح میکنند.
در مقابل برخی ایران اعتقاد دارند آمریکا عامل اصلی سقوط دولت قانونی ایران بوده و به دلیل این کودتا و دخالت در امور داخلی بعد از آن و تسلط بر نفت ایران سفارت آمریکا تسخیر شده است و اعتماد به امریکا را تجربه ای تلخ میدانند.
ثمرات این اختلاف در تسخیر لانه جاسوسی و نوع رابطه با امریکا بویژه مذاکرات و....مشخص میشود.
📍باراک اوباما در اجلاس ۲۰۰۹ قاهره میگوید:
در ایام جنگ سرد آمریکا در برکناری دولت منتخب ایران نقش ایفا کرد.
در همین راستا رهبر جهوری اسلامی ایران آیت الله خامنه ای میفرمایند:
برخی از جمله آمریکاییها در تلاشند با تحریف تاریخ، آغاز خصومت امریکا با ایران را به تسخیر لانه جاسوسی ربط دهند، آمریکاییها از ابتدای روابط با ایران، با طرح های به ظاهر دوستانه، باطناً با ملت ایران دشمنی می کردند که این دشمنی با کودتای ۲۸ مرداد علنی شد و این مقطع آغاز خصومت علنی امریکا با ایران است.(۶)
در امتداد اختلافات دلایل کودتای ۲۸ مرداد وزارت امور خارجه آمریکا اسناد دخالت این کشور در کودتای ۲۸ مرداد علیه مصدق پس از ۶۴ سال را منتشر کرد. این اسناد نشان میدهد که آمریکا مستقیما در سرنگونی دولت مصدق نقش داشته است. (۷)
این اسناد به خوبی نشان میدهد که اعتماد کردن به آمریکا امری تاریخی و تجربه شده است که نتیجه ی آن سرنگونی دولت قانونی ایران بوده است.
منابع
۱. ۱۱ مهر ۱۴۰۱ مراسم مشترک دانش آموختگی دانشجویان دانشگاه های افسری نیروهای مسلح
۲. روزنامه اطلاعات ۱۳۳۰/۱۱/۰۲
۳. احمدعلی رجایی و میهن سروری اسناد سخن میگویند تهران انتشارات قلم ص ۱۵۹ ؟؟؟؟؟؟؟؟
۴.اف گود جیمز ۱۳۸۲ سایه مصدق روابط ایران و امریکا ترجمه علی بختیاری زاده
۵. عاقلی باقر روز شمار تاریخ ایران جلد۱ نشر گفتارتهران ۱۳۷۴ ص ۹۱
۶. ۱۲ آبان ۹۸ دیدار با دانشجویان و دانش اموزان
۷. خبرگزاری ایسنا شماره خبر ۱۱۰۴۷