⚡️رویارویی ویراست بومی از اسلام در برابر نسخه جهان شمول اسلامی
✍ به قلم: یحیی جهانگیری
✅ قرائت رایج و رسمی از اسلام اینگونه است که همه مسلمانان در سراسر جهان، فقط و فقط از یک نسخه جهان شمول از اسلام پیروی کنند.
❌ درست در نقطه مقابل از این قرائت، برداشت اسلام بومی یا اسلام منطقه ای است. این قرائت که تقریبا یک دهه است در غرب و شرق ترویج می شود و مدعی است باید برای هر منطقه جغرافیایی بر اساس زیست بوم آن محدوده، ویراستی از اسلام را تعریف و تجویز کرد.
⛔️ یکی از این ادعاها، نه در غرب بلکه در شرق متولد شد و امروزه با نام «اسلام ناسانتاره: [پایتخت اندونزی]» رونمایی و ترویج می شود.
💢 این قرائت از اسلام مدعی است که باید اسلامی مبتنی بر بافتار و ساختار اندونزی و ورژنی بومی از اسلام را تجویز کرد. روح این اسلام، تسامح و تساهل، رواداری و اعتدال است. هر کنش دینی و اجتماعی از این اسلام نباید از مرزهای اعتدال و تسامح عبور کند.
♨️ «اسلام ناسانتاره» توسط «نهضتالعلماء» در اندونزی تئوری پردازی و با سیاست های «جوکو ویدودو» رئیس جمهور اندونزی عملیاتی شده است.
✳️ شاخص اصلی این اسلام، میانه روی و همسانی با ارزش های بومی اندونزی است.
💠 به نظر می رسد، جهان در برابر واقعیتی به نام رشد اسلام، راه گریز خود را در حمایت از نسخه های بومی شده از اسلام پیدا کرده است. حمایت مستقیم و غیر مستقیم نهادهای دینی و سیاسی از اسلام ناسانتاره، این پیش بینی را جدی تر می نمایاند.
✳️ اگر این نوع از اسلام در آینده، جریان سازی شود، بی شک رقیب جدی برای دیگر ویراست های اسلام خواهد بود؛ مخصوصا اسلام سیاسی.
✍ با توجه به اهمیت این مسئله پیشنهاد معرفی، آسیب شناسی آن را در رساله های دکتری و پایان نامه های ارشد و تحقیقات طلاب سطح ۳ و ۴ مورد تاکید قرار می دهیم.