✅ ادامه پاسخ سوال بالا👆👆🔻👇👇
ثالثاً اینکه چرا زن باید از شوهرش اطاعت کند:
خانواده یك واحد اجتماعی همانند اجتماع بزرگ است كه باید رهبر و سرپرست واحد داشته باشد؛ زیرا تعدد رهبری و سرپرست در محیطهای كوچك اجتماعی مانند خانواده و حتی در جمعیتهای بزرگ، موجب پراكندگی و اختلاف میشود. از این رو، به ناچار یك نفر باید عهدهدار سرپرستی خانواده و اداره امور زندگی اعضای آن باشد. طبیعی است كه درباره مسائل مهم، سرپرست یك مجموعه تصمیم میگیرد و دیگران باید از فرمانهای او اطاعت كنند. اكنون باید دید كدام یك از مرد و زن صلاحیت رهبری و سرپرستی خانواده را دارد و اسلام در این زمینه چه دستوری داده است.
قرآن كریم به این مسأله توجه نموده و صریحاً دستور داده كه سرپرست خانواده باید مرد باشد؛ آن جا كه میفرماید: «الرّجال قوّامون علی النّساء بما فضّل اللَّه بعضهم علی بعض و بما انفقوا من اموالهم.»{نساء،آیه34} یعنی مردان به جهت خصوصیاتی كه خداوند به آنان نسبت به زنان داده و به خاطر انفاقی كه از مال خود میكنند، سرپرست زنان هستند. این آیه كریمه دو چیز را به عنوان علت و حكمت سرپرستی مرد ذكر میكند:
دومین عامل مؤثر در سرپرستی و مدیریت مرد بر خانواده آن است كه معمولاً وی قادر به رفع نیازمندیها و اداره آبرومندانه اعضای خانواده است. تأمین زندگی مشكلترین مسألهای است كه همواره دامنگیر خانوادهها بوده است. توان جسمی و روانی مرداقتضای كار و كسب بیشتر را دارد و باعث میشود كه امكانات مناسبی را برای برآوردن نیازمندیهای زن و فرزند تدارك نماید. بر این اساس است كه قرآن میفرماید:
(و بما انفقوا من اموالهم)، یعنی مدیریت مرد بر خانواده به خاطر پرداختن هزینه زندگی اعضای خانواده است كه آن را در سایه زحمت و هزینه زندگی اعضای خانواده است كه آن را در سایه زحمت و تلاش به دست آورده است. به جز موارد استثنا، معمولاً زن توان اداره امور زندگی خانواده را ندارد؛ از سوی دیگر، به لحاظ مسؤولیت خطیر و ارزشمند پرورش و تربیت فرزندان و گرم نگاه داشتن كانون خانواده، خداوند ویژگیهایی نظیر لطفات روح، عطوفت، مهربانی، بردباری و ایثار، به زن عطا كرده است تا بتواند در پرتو برخورداری از این خصوصیات، نقش خود را به عنوان یك همسر و مادر مهربان به خوبی ایفا كند؛ همان مسؤولیتی كه مردان از انجام آن ناتوانند.
نكته قابل ذكر، آیات و روایات ناظر به نوع مرد و زن است؛ بدین معنا كه مرد باید سرپرست خانواده باشد ولی ممكن است برخی از مردان به علت بیماری، جنون، اختلالات روانی و امثال آن، نتواند مدیریت خانه را عهدهدار شوند و در مقابل، زن بتواند خانه را داره كند. در چنین مواردی مانعی ندارد كه زن مدیر خانواده باشد. این امر به اصل «الرجال قوّامون علی النساء»{نساء،آیه34}. خللی وارد نمیسازد؛ زیرا این موارد، از این قاعده مستثنا هستند؛ همان گونه كه اغلب قوانین اجتماعی استثنا پذیرند.
کانال رسمی پاسخ به شبهات ، شایعات و مطالب روز در تلگرام، ایتا و سروش
http://telegram.me/mobahesegroup
https://eitaa.com/mobahesegroup
http://sapp.ir/mobahesegroup
https://www.instagram.com/mobahesegroup2