💯 تاکید اروپا به عدم وابستگی به دلار
دینیاریان / کم کردن وابستگی به دلار و استقاده از ارزهای دیگر در مبادلات میان کشورها به یکی از دغدغه های جدی بسیاری از کشورهای جهان حتی متحدان آمریکا تبدیل شده است. امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه در این زمینه گفت: ما نباید به فراسرزمینی بودن دلار وابسته باشیم و وارد منطق بلوک به بلوک میان چین و آمریکا شویم.
مکرون که به تازگی از سفرچین بازگشته است؛ هشدار داد: بدون استقلال راهبردی، اروپا در خطر حذف از تاریخ است. وی اضافه کرد: چالش اروپا این است که وقتی میتواند موقعیت راهبردی خود را روشن کند، گرفتار یک آشفتگی در جهان و بحران هایی میشود که متعلق به ما نیستند. رئیسجمهوری فرانسه همچنین خواستار کاهش وابستگی اروپا به ایالات متحده و اجتناب از رویارویی احتمالی با چین بر سر تایوان شد.
استفاده از دلار در مبادلات جهانی به ویژه طی دهه اخیر و همزمان با تحولات سیاسی و اقتصادی در جهان سبب شده است تا بسیاری از کشورها به فکر استفاده از ارزهایی غیر از دلار در مبادلات تجاری باشند. این موضوع پس از تحریم های سنگین آمریکا علیه روسیه از سوی مسکو مطرح شد و به مرور مورد توجه دیگر کشورها قرار گرفت.
در واقع این سیاست از این رو اخذ شد که طی سال های اخیر، آمریکا و متحدان غربی این کشور تلاش کردند با سواستفاه از دلار و اعمال تحریم های شدید پولی و بانکی بر کشورهای مختلف، فشار اقتصادی و سیاسی را بر آنها افزایش دهند. چنان که ونزوئلا، روسیه، ایران و برخی دیگر از کشورها مورد تحریم های سنگین آمریکا قرار گرفته اند. در این راستا، حذف یا کم کردن دلار در سبد ارزی کشورها با هدف مقابله با سیاست های تنبیهی آمریکا به ویژه سیاست های تحریمی این کشور، مورد توجه جدی قرار گرفته است. «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه چندی پیش هشدار داد، استفاده آمریکا از دلار به عنوان ابرازی در جنگ سیاسی و اقتصادی، به جایگاه آن به عنوان ارز ذخیره بینالمللی لطمه زده است.
این موضوع پس از آغاز جنگ اوکراین رنگ جدی تری به خود گرفت. جلوگیری از مبادلات تجاری و انرژی روسیه از سوی آمریکا و کشورهای غربی موجب شد تا سیاست جایگزینی دلار به عنوان ارز برتر بین المللی، به موضوع جدی تری برای روسیه و شرکایش تبدیل شود. موفقیت نسبی این سیاست از یکسو و ادامه سوء استفاده آمریکا از دلار به عنوان سلاح جنگی، حتی علیه متحدانش سبب شد تا اکنون اروپا نیز بر استقلال مالی خود تاکید کند.
«مایکل هارتنت» استراتژیست بانکی آمریکا می گوید: تبدیل کردن دلار به یک سلاح می تواند منجر به تنزل جایگاه آن شود و «بالکانیزه شدن سیستم های مالی جهانی» نقش آمریکا به عنوان ارز ذخیره را از بین می برد.
از سوی دیگر اکنون مقامات اروپا نسبت به پیروی از سیاست های آمریکا به ویژه در سیاست خارجی نیز دچار تردید شده اند. جنگ اوکراین و وارد شدن اروپا در راستای خواست آمریکا سبب شد تا بخش زیادی از منابع نظامی واقتصادی کشورهای این قاره در جنگ نیابتی آمریکا با روسیه در اوکراین، هزینه شود.
از سوی دیگر واشنگتن نیز به تعهدات و وعده های خود عمل نکرده است و این وضعیت سبب شده است تا کشورهای اروپایی در همراهی با سیاست های آمریکا دچار تردید شوند. به همین دلیل نیز در موضوع اختلاف آمریکا با چین بر سر تایوان، امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه اعلام کرد که اروپا باید از وابستگی خود به آمریکا به خصوص بر سر تنش با چین بکاهد. وی ضمن اینکه از اروپا خواست مانع رویارویی احتمالی آمریکا با چین بر سر تایوان شوند، از کشورهای عضو اتحادیه اروپا دعوت کرد سیاست دنباله روی از آمریکا علیه چین را در پیش نگیرند.
به نظر می رسد مقامات اروپا درصدد هستند تا با تجدید نظر در برخی از سیاست ها، هزینه همراهی خود با سیاست های واشنگتن را کاهش دهند.
https://eitaa.com/mojekhabar1400