آیا مخالفان طالبان هماهنگ می شوند؟
🔹 تفکرات مخالفان بیشتر به سمت حرکت نظامی سیر می کند
🔹مخالفان طالبان به راهبرد جبهه مقاومت احمد مسعود نزدیک میشوند
🔹 این امر می تواند به تقویت این جبهه و هماهنگی بیشتر بین مخالفین طالبان کمک کند.
🔹🖊عبدالرضا فرجی راد، استاد ژئوپلیتیک دانشگاه و کارشناس ارشد سیاست خارجی در یادداشتی برای جماران نوشت:
🔹بعد از برگزاری نشست مخالفین طالبان در دومای روسیه در هفته گذشته، روز دوشنبه نشست دیگری با حضور مخالفان تحت عنوان «راهکارهای متفاوت» در دوشنبه پایتخت تاجیکستان برگزار شد.
🔹در این نشست دو روزه تعدادی از شخصیت های افغانستانی حاضر در نشست مسکو و نیز چهره های جدید حضور داشتند. از چهره های جدید افرادی همچون اسماعیل خان از رهبران جهادی، محسن داور عضو پارلمان پاکستان و رحمت الله نبیل رییس پیشین امنیت ملی افغانستان در کنار افرادی همچون احمد مسعود و شکریه بارکزی سخنرانی داشتند.
🔹هر چند که نشست امنیتی هرات از سال 2012 توسط مرکز مطالعات استراتژیک افغانستان برگزار میشود و از زمان قدرت گرفتن طالبان در کشورهای مختلف یا به صورت مجازی برگزار می شود، ولی نشست امنیتی امسال هرات از اهمیت خاصی برخوردار است و میتواند در نزدیکی مخالفان طالبان به یکدیگر و خارج شدن از شوک از دست دادن قدرت و ارائه راهکارهایی برای مبارزه با طالبان همچنانکه از نام کنفرانس بر می آید مورد توجه قرار گیرد. در رابطه با نشست امنیتی هرات در دوشنبه چند نکته قابل ذکر است:
🔹در فاصله کوتاهی از نشست مسکو که البته مورد انتقاد طالبان قرار گرفت نشست دیگری در یک منطقه جغرافیایی نزدیک به افغانستان برگزار می شود که اتفاقا تاجیکستان متحد استراتژیک روسیه میزبان آن است.
🔹دورنمای خطرات امنیتی برای طالبان در زمانی از شمال کشور اتفاق میافتد که در جنوب نیز پاکستان برای طالبان بخاطر اختلافاتی اساسی شمشیر را از رو بسته است. اختلافاتی که بیشتر برای پاکستان جنبه امنیتی دارد و گذر از آن امکانپذیر نیست. همچون بی اعتنایی طالبان به خط مرزی دیورند، حمایت از تندروها و تجزیه طلبان طالبان پاکستان و نزدیک شدن به هندوستان، رقیب و دشمن دیرینه پاکستان.
🔹در نشست امنیتی هرات بر خلاف راهکار قبلی که مخالفان طالبان خواهان فشار جامعه جهانی به این گروه بنیادگرا برای تغییر رویه بودند اما اینبار تفکرات بیشتر به سمت حرکت نظامی سیر میکرد. در واقع مخالفان طالبان به راهبرد جبهه مقاومت احمد مسعود نزدیک میشوند و این امر می تواند به تقویت این جبهه و هماهنگی بیشتر بین مخالفین طالبان کمک کند.
🔹وقتی از آقای محسن داور سوال شد که چطور میخواهید طالبان را حذف کنید در پاسخ اشاره کرد طالبان با زور اسلحه قدرت را در افغانستان بدست آوردند و باید از همین طریق نیز سرنگون شوند.
🔹هر چند که هنوز اختلافات در این زمینه بین رهبران مخالف طالبان وجود دارد. شکریه بارک زی، نماینده پیشین پارلمان افغانستان و آخرین سفیر آن کشور در نروژ در پاسخ به این سوال گفت با حمله نظامی به افغانستان مخالف است، ولی جامعه جهانی و بویژه غرب که افغانها در دو دهه گذشته کمکهای زیادی به آنها کرده اند باید اقداماتی جدی علیه طالبان انجام دهند تا آنها تغییر رویه دهند.
🔹این گفت و گو های نسبتا متفاوت نشان می دهد مخالفانی که هنوز خود را در جبهه غرب و به ویژه ایالات متحده آمریکا می بینند در راستای سیاست های امریکا خواهان حمله نظامی نیستند، ولی آنهایی که از سیاست های ایالات متحده بریده و دور شده اند تنها راهکار را در درگیری نظامی جستجو میکنند./ جماران
https://eitaa.com/mojekhabar1400