﷽
📍جلالت و عظمت شأن حضرت زهرا(س)❗️
📌
فضیلت علمی حضرت زهرا (س)
حالا من روایت را میخوانم و توضیح میدهم؛ «فُطِمَت بِالعِلم»؛ یعنی اینکه زهرا(س) به سبب علم از جهل که حقیقتش شرّ است، جدا شد.
◾️خوب دقّت کنید! در اینجا علم آمده که در مقابل جهل است. این یعنی حضرت فاطمۀ زهرا(س)با علم خلق شد و خلقتش از جهل جدا است و هیچگاه جهل در او راه نیافته است. این حرف را نسبت به چه موجودی از مخلوقات خدا میتوان گفت؟ تنها نسبت به موجودی که وقتی هستی میگیرد، هستیاش همراه با علم باشد .من مجبورم که این نکته را بگویم تا مطلب برایتان باز شود. ما در باب علم میگوییم: علم سهگونه است؛ ذاتی، موهبتی و اکتسابی. علم ذاتی، مختصّ ذات خداوند است.
◾️خدای متعال علمش، عین ذات او است و بر آن اضافه نشده است. علم موهبتی این است که علم به کسی موهبت و عنایت شود. به قول ما علم موهبتی نیز دو تصویر دارد: یکی اینکه انسانی پا به عرصۀ هستی بگذارد، سپس بعد از آنکه هستی به او عنایت شد، به او علم بدهند؛ این علم اعطایی است و جزو ذات او نیست. یعنی با آنکه او درس نخوانده است، امّا علم بهوی عنایت شده است. نوع دوّم علم موهبتی، این است که همراه با هستی بخشیدن، علم نیز به او بخشده شود. در اینجا هم با آنکه علم، ذاتی نیست ولی با هستی فرد همراه شده و موهبتی است.
◾️علم اکتسابی هم معلوم است که نیاز به تحصیل و ممارست دارد. ما از روایات اینطور میفهمیم که وقتی میفرمایند: حضرت فاطمه، هیچگاه آلودۀ به جهل نبوده است؛ معنایش این است که خداوند همراه با هستی بخشیدن به او، علم را نیز به او بخشیده است و علم را با وجود او آمیخته است.
〰️〰️〰️〰️〰️
#فاطمیه
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@agamojtabatehrani