سیاتیک ، عصبی است که از محل اتصال ستون فقرات و ران خارج شده و از بالا و داخل رانها و پشت پا میگذرد. در اثر سرد و خشک شدن این عصب دردی منتشر از کمر تا پاشنهی پا ایجاد میشود. محل و شدت درد به محل و علت درگیری عصب سیاتیک بستگی دارد.
اغلب این انسداد و گرفتگی سوداوی به علت گرم و سرد شدن آنی و فوری پدید میآید. به طور مثال در معرض محیط سرد قرار گرفتن پس از فعالیتی که سبب افزایش حرارت بدن و تعریق شده باشد. سرد شدن ناگهانی سبب انجماد خون در رگ سیاتیک و گشاد، خشک و درنتیجه کوتاه شدن آن میشود.
گاهی علت درد سیاتیک تحت فشار بودن دیسک در ناحیهی ستون مهرهها توسط دیسک است. در اینگونه موارد تشخیص دقیقِ علت، نوع، شدت و درمان صحیح باید پس از شرححالگیری دقیق و معاینهی فیزیکی توسط طبیب انجام شود.
درمان اصولی:
۱. رعایت پرهیزات سردی خصوصا شبانگاه و مصرف خوراک گرم و در عینحال رطوبت بخش و به طور کلی خونساز و اجتناب از سرمای محیطی (هوا، آب، سطوح سرد)
۲. روغن مالی با روغنهایی مثل سیاهدانه، بابونه و اسطوخدوس و اسانس نعنا که دارای قدرت نفوذ بالا، ضدالتهاب و مسکن درد هستند به مدت یک هفته.
۳. در ادامه پس از یک هفته،بادکش گرم عضلات کمر، ران و ساق پا ۲۱ مرحله و یک روز درمیان ماساژ و ورزشهای مخصوص با توجه به محل عصب درگیر با تجویز و زیرنظر طبیب حاذق. بهترین ورزش اصلاحی، سجده و رکوع طولانی و صحیح است.
۴. پس از یک ماه جهت پاکسازی اخلاط، اقدام به حجامت عام، ساکرال و ساقین پا با فاصلهی دو هفته شود.