⭕️ حد و مرزی که جمهوری اسلامی رها کرده است...
➖ مروری گذرا بر نظریات اقتصادی شهید آیتالله محمدباقر صدر
◀️ یکی از اصول مهم اقتصاد اسلامی، اصل دخالت حکومت در زندگی اقتصادی است. مسالهای که به اقتصاد اسلامی توان، انعطاف پذیری و قدرت لازم برای جامعیت و فراگیری را میدهد.
🔹 از جمله اهداف اصلی دخالت حکومت اسلامی در زندگی اقتصادی، اجرا و تحقق «
#توازن_اجتماعی » است. اسلام همزمان با وضع و ایجاب این اصل، مفهوم مورد نظر خود از توازن را نیز تبیین کرده است.
🔸 توازن اجتماعی در مفهوم اسلامی آن عبارت است از برقراری توازن و تعادل میان افراد جامعه در سطح معیشت، نه در سطح درآمد.
توازن در سطح معیشت نیز به این معناست که همه افراد در یک سطح معیشتی زندگی کنند؛ اگرچه در همین سطح مراتب مختلفی وجود دارد که معیشت افراد به موجب آنها متفاوت از یکدیگر خواهد بود، اما این تفاوت تنها در مراتب یک سطح است نه آنکه سطح زندگی آنان به کلی با هم فرق کند؛
🔹 اما وجود اختلاف در درآمد مسئلهای است که اسلام به دلیل اینکه به تفاوت (استعدادها و تواناییهای) انسانها با یکدیگر باور دارد آن را میپذیرد و تائید میکند. ولی برای تحقق توازن اجتماعی در سطح معیشت، با حرام ساختن اسراف (زیاده روی در مصرف اموال) و تبذیر (تلف کردن اموال)، میزان مصرف درآمد را از بالا کنترل میکند.
🔸 اسراف نمایانگر تعیین کمّی مصرف در زندگی است و اسلام به افراد جامعه اسلامی اجازه نمیدهد تأمین نیازها و مصرفشان از حد معمول تجاوز کند. تبذیر نیز نمایانگر تعیین کیفی مصرف است. در این زمینه هم اسلام به هیچ کس اجازه نمیدهد اموالش را در هوسهای غیرقابل قبول و در راه خواهشهایی که با عرف عمومی اسلامی متناسب نیست مصرف کند.
🔹 بنابراین در اسلام سطح معیشت افراد (علیرغم تفاوت در درآمد) نباید از سطح عمومی جامعه خیلی زیادتر باشد. تعیین سطح عمومی رفاه و حدود خرج کردن و انجام تمهیداتی جهت جلوگیری از اسراف و تبذیر، بر عهده حکومت اسلامی است.
🔸 حکومت اسلامی همچنین باید برای بالا بردن سطح معیشت از پایین، از طریق دعوت جامعه به انفاق و احسان و قرض الحسنه و...، و همینطور استفاده از زکات و سایر اموال عمومی که در اختیار حاکم اسلامی است، افرادی را که در سطح معیشتی پایینی زندگی میکنند به سطح معیشتی عمومی جامعه ارتقا دهد.
🔹 بدینسان، حکومت اسلامی، سطوح معیشتی جامعه را به یکدیگر نزدیک میگرداند تا جایی که سرانجام در سطحی واحد به هم میپیوندند که چه بسا درجات گوناگون باشد، اما تفاوتهای آشکار جامعه سرمایهداری در سطح معیشت را در درون خود ندارد.
🔺 برگرفته از مقالات اقتصادی شهید محمد باقر صدر در کتاب بارقهها و کتاب اسلام راهبر زندگی
🎬
@Mostazafin_TV