🔰
#خلاصه_سخنرانی | مروری بر بیانات حاج آقاسیدمجتبی موسوی درچه ای ، در
روز هشتم ماه مبارک ۱۴۰۲.۱.۱۰
🏷
شرایط و موانع لذت بردن از نماز
قسمت اول
➖يَا أَبَا ذَرٍّ جَعَلَ اَللَّهُ جَلَّ ثَنَاؤُهُ قُرَّةَ عَيْنِي فِي اَلصَّلاَةِ
نور چشم یعنی یکی محبوب ترین چیزهایی که نزد انسان است. مانند نامه هایی که حضرت امام (ره) برای فرزندشان حاجآقا مصطفی نوشتهاند. در آخر نامه نوشتهاند، نور چشمم.
📿قبلاً عرض شد که در ورودی به مسائل معنوی
#نماز است. این مطلب را هم از اهل فن شنیدهام و هم بارها دیدهام. لذا کسی که نماز نمیخواند، بدون تعارف کافر است.
⛔️اگر نماز، نماز باشد؛ شخص نمیتواند ذرهای اوقات تلخی با خدا داشته باشد.
🔸در شب معراج راهنمای پیامبر، جبرئیل بود. به جایی رسیدند که جبرئیل دیگر توانایی ورود نداشت. این پیامبر با این مقام میفرمایند خدا نور چشم مرا نماز قرار داده است. لذا باید برای نماز خیلی سرمایه گذاری کنیم. اگر طول عمر انسان صرف این شود که دو رکعت نماز سالم بخواند، ارزش دارد.
🔹سالم بودن نماز به این است که انسان بتواند ارتباط برقرار کند. باید در نماز یک راهی به فهم این مطلب باز شود که سراپا فقیر و محتاج است. وقتی این مطلب را فهمید حالت گریه به او دست میدهد.
🔺این نوع نماز است که قرآن میفرماید:
وَاسْتَعِينُوا بِالصَّبْرِ وَالصَّلَاةِ یعنی در انواع و اقسام مشکلات زندگی از نماز کمک بگیرید. آن وقتی این نماز کمک است که کبر نداشته باشم. وَإِنَّهَا لَكَبِيرَةٌ إِلَّا عَلَى الْخَاشِعِينَ.
💠 آن دسته از بزرگان دینی ما که فوق العاده بودند، وقتی تحقیق میکنیم میبینیم در نماز فوق العاده بودند.
🏮آیتالله بهجت (ره) یک مرتبه آن قدر در نماز گریه کرده بودند که شبهه کرده و نماز را تکرار کرده بودند.
🏮آیتالله اشرفی(ره) فرموده بودند در بین علمای اصفهان بنده خیلی به آیت الله سید محمدباقر درچهای(ره) علاقه داشتم و در نمازهای ایشان شرکت میکردم. چون خیلی در نماز گریه میکردند.
🏮والده ما نقل میکردند : پنجشنبه، جمعهها که پدر ما آیت الله سید محمدباقر درچهای(ره) به درچه میآمدند، یک وعده نماز را در خانه میخواندند و اهل خانه به ایشان اقتدا میکردند. نقل میکردند آنقدر در نماز گریه میکردند که من که بچه بودم کنجکاو میشدم و جلو میرفتم تا ببینم چرا و چگونه اشک میریزند.
🔸اَلصَّلاَةَ قُرْبَانُ كُلِّ تَقِيٍّ. هر انسانی که میخواهد به قرب خدا برسد راهش نماز است. فَمَنْ شَاءَ اِسْتَقَلَّ وَ مَنْ شَاءَ اِسْتَكْثَرَ.
🔹آن وقت ببینید فاصله امثال بنده با حقایق دینی چقدر است؟ آن وقت داد میزنیم که مشکل دارم چه کار کنم؟ اگر نماز، نماز شد؛ انسان وصل میشود.
💦اگر آب قلیل باشد هنگام برخورد با شئ نجس، نجس میشود. اما اگر آن آب با آب کُر ارتباط داشته باشد، دیگر نجس نمیشود. انسان با نماز، ارتباط برقرار میکند و وصل میشود. وقتی وصل شد قدرت الهی به او وصل میشود. وقتی قدرت الهی آمد، یا مشکل میرود یا مشکل هست ولی ناراحتی و غصه نیست. اما ما برای نماز سرمایه گزاری نمیکنیم.
🚨برای رفتن به زیارت، جلسه دعا و این نوع موارد وقت صرف میکنیم. اما برای نماز این کار را نمیکنیم. با اینکه اصل نماز است. نماز یک معجونی است که اگر سالم باشد جلوی هزاران نوع تخلف ما را میگیرد. اگر تخلفی داشته باشد و راه را صاف نکند نمیتواند تکبیرة الاحرام بگوید و نماز بخواند.
📚حداقل انسان برخی از این کتابهای اسرارالصلاة را بخواند و ببیند بزرگان راجع به نماز چه گفتهاند.
📝اصل نماز، مناجات با خداست. صلاة از نظر لغوی به معنای دعا است. لکن دعا کردن به نحوی خاص. خدا این معجون را به گونهای تنظیم کرده است که بالاترین برکات به شخص نمازگزار برسد.
📒کتاب نَفحاتُ الرَّحمانیة نوشته بانوی بزرگ و مجتهده حاج خانم امین است. واردات قلبی خودشان را که برخی از آنها در کتابهای دیگر نیامده، نوشتهاند.
امام سجاد (علیه السّلام) در دعای ابوحمزه میفرمایند : اَللَّهُمَّ إِنِّي كُلَّمَا قُلْتُ قَدْ تَهَيَّأْتُ وَ تَعَبَّأْتُ وَ قُمْتُ لِلصَّلاَهِ بَيْنَ يَدَيْكَ. هر موقع خودم را برای نماز خواندن و مناجات کردن آماده میکنم، حالم مانع ارتباط میشود. چه شده است؟ چرا اینگونه است؟ این درد و دل همه ماست. چرا نمیتوانیم از نماز استفاده کنیم؟ چرا نمیتوانیم ارتباط برقرار کنیم؟
1⃣سَيِّدِي لَعَلَّكَ عَنْ بَابِكَ طَرَدْتَنِي وَ عَنْ خِدْمَتِكَ نَحَّيْتَنِي. سرور من شايد مرا از درگاهت راندهاي، و از خدمتت عزل نمودهاي.
2⃣أَوْ لَعَلَّكَ رَأَيْتَنِي مُسْتَخِفّاً بِحَقِّكَ فَأَقْصَيْتَنِي. يا مرا ديده اي كه حقّت را سبك مي شمارم پس از پيشگاهت دورم ساختي.
3⃣أَوْ لَعَلَّكَ رَأَيْتَنِي مُعْرِضاً عَنْكَ فَقَلَيْتَنِي. يا شايد مرا روي گردان از خود مشاهده كردي، پس مرا مورد خشم قرار دادي.