📚
دوگانه نادرست در صنعت خودروسازی
🔹
سوال:
در واکنش به
نوشته پیشین درباره نقد واردات خودرو، یکی از کاربران چنین نوشتهاند: 👇
آقا فرمودند که افزایش درآمد نفت نباید به افزایش واردات بیانجامد، بنیادها را محکم کنیم، کدوم بنیاد؟ بنیادِ نماینده انحصاری و بیکیفیت ایرانخودرو و سایپا که وامهای میلیاردی میگیرند و پس هم نمیدهند و هیچ پیشرفتی هم در افزایش کیفیت و کاهش قیمت ندارند؟ اگه مسئولین واقعا دلسوز مردم بودند جلوی این دو شرکت انحصاری را میگرفتند.
🔹
پاسخ م. شیخی، دکترای علوم اقتصادی:
نوشته پیشین به معنای حمایت از خودروسازی کمکیفیت نیست. بلکه هم میشود واردات را بالا نبرد و خودروی نیاز مردم را به رده سومین کالای وارداتی کشور نرساند و هم با برنامههای دقیق و عالی علمی خودروساز را به بایستگی افزایش کیفیت رساند.
بهبود کیفیت تنها نباید از راه افزایش واردات که آسانترین و اولین راهی است که به ذهن میرسد پیگیری شود. همیشه اولین راه به ذهن رسیده، بهترین راه نیست.
دولت برای افزایش کیفیت میتواند از راههای گوناگونی (شامل کاهش انحصار در تولید، افزایش حمایتهای بایسته و ضروری از صنعت خودرو به همراه تضمینهای لازم از خودروساز، بررسی موانع بر سر راه و رفع آن موانع، افزایش فعالیتهای دانشبنیان، افزایش بهرهوری، افزایش کارایی مدیریتی و ...) این کار را انجام دهد.
شوربختانه بیشتر زمانها آسانترین راه، بهترین راه انگاشته میشود و نمیخواهیم فکر و مجاهدت کنیم تا راه با ایمنی بیشتر و علمیتر بیابیم.
اینکه خودرو (که نیاز عموم مردم است) را به رتبه سومین کالای وارداتی کشور در کنار ذرت دامی و گوشی همراه بالا ببریم هنر نیست و راهی است که برای درست کردن ابرو، چشم را کور میکنیم.
اگر بنا بود با نگاه به بیرون کاستیهای صنعت خودرو از میان برود، ۶۰ سال است که خودرو ما کمابیش وابسته به بیرون (انگلیس و بعد فرانسه و بعد چین) است و گویا هر گاه روابط خارجی نامساعد شده اثر این وابستگی بیشتر نمایان شده است؛ حالا برویم وابستهتر بشویم که کاستیها بیشتر بشود؟ کره که کره شد به سبب استقلالش بود. ما به ظاهر به داخل وابسته ایم.
بنابراین این دو گانه خیلی نادرست است که یا از خودرو کم کیفیت داخلی به شیوه فعلی حمایت شود یا واردات افزایش یابد، بلکه روش درست حمایت برنامهمند از صنعت تولید خودرو داخلی است؛ صنعتی که در طول ۶۰ سال بیشتر با مدیریت لیبرالی و ناکارآمد اداره شده است و همانند پیشرفتهای علمی دیگر (نانو، موشکی، هستهای و ...) بهشدت نیازمند مدیریت انقلابی و کارآمد است.
اطلاعات بیشتر
اینجا و
اینجا
👈
کانال حجت الاسلام دکتر شیخی