کاهش نیروهایش در برخی از مناطق این کشور ساخت.
دو پالس اخیر امارات و مصر به تهران
به نظر میرسد به دنبال هشدار جامعه جهانی طی روزهای گذشته امارات تغییر استراتژی داده و سیاستهای خارجه خود به ویژه نسبت به تهران را متحول کرده است. به طوری که برخی این انعطاف ابوظبی را نشان از تشدید اختلاف با ریاض و نیز توجه خاص به سمت تهران به دلیل نگرانی از بروز جنگ در منطقه تلقی کردند. به همین دلیل، طی هفتههای اخیر هیاتی اماراتی به تهران سفر کرده و در دیدار با مقامات کشورمان پیشنهاداتی را مطرح کردند.
اکنون تماسهای عربستان با تهران!
روز گذشته نماینده دائم عربستان در سازمان ملل متحد هم با اعلام اینکه کشورش خواهان جنگ با ایران نیست، از انجام برخی تماسها با تهران خبر داد.
عبدالله المعلمی اعلام کرد که عربستان خواهان جنگ با ایران، خواه در یمن و یا هیچ جای دیگری نیست. به نقل از ایرنا، او گفت که تماسهایی با تهران از طریق اجلاس کنفرانس سران کشورهای اسلامی در مکه مکرمه که ماه ژوئن گذشته برگزار شد، صورت گرفته است. نماینده دائم عربستان توضیح بیشتری در این باره نداد اما او با بیان اینکه کشورش آمادگی دیپلماتیک برای تعامل با ایران را دارد، گفت: این موضوع نیازمند زمینههای مشترک است. بر این اساس، از آنجا که جنگ در یمن برای اعضای ائتلاف زیان بار بوده است و آنها از خوف تبعات امنیتی و اقتصادی با ریاض دچار اختلاف شدهاند به نظر امروز عربستان به خوبی این مهم را درک کرده و به تهران چراغ سبز نشان میدهد. اگرچه تهران همواره برای مذاکره با این کشور همسایه عربی اعلام آمادگی کرده است اما با این همه این پرسش به وجود میآید که چراغ سبز ریاض نسبت به تهران را تا چهاندازه میتوان جدی گرفت؟ آیا عملا این یک مانور دیپلماتیک از سوی نماینده دائم عربستان در سازمان بوده است؟ یا اساسا، تحولات اخیر در خلیج فارس و فرسایشی شدن جنگ در یمن منجر به عقب نشینی عربستان از موضع خود شده است؟
اعتراف عربستان به اشتباهش در قبال ایران
حسنهانی زاده کارشناس مسائل بین الملل و استاد دانشگاه درباره چراغ سبز اخیر ریاض به تهران و جدی گرفتن این مسئله از سوی ایران به آفتابیزد گفت: هر گاه عربستان در منطقه احساس انزوا کند و یا به این نتیجه برسد که سیاستهایش در منطقه شکست خورده است به صورت تاکتیکی به تهران نزدیک میشود. او افزود: عربستان سعود بارها در مقابل ایران مسیری کاملا اشتباه طی کرده بود اما امروز با توجه به شرایط منطقه و جهان پس از مدتی متوجه شده که نمیتواند در برابر ایران قدعلم کند. به همین دلیل اکنون دست دوستی به سمت تهران دراز میکند. این تحلیلگر مسائل بینالملل ادامه داد: عربستان و برخی از کشورهای حوزه خلیج فارس از صدام در جنگ تحمیلی عراق در برابر ایران حمایت کرده بودند. اما با حمله عراق به
کویت در سال 1990 میلادی عربستان متوجه شد که در گذشته نسبت به ایران جفا کرد. به همین دلیل تلاش کرد تا پلهای شکسته را میان تهران و ریاض ترمیم کند.هانی زاده اظهار کرد: اکنون هم پس از گذشت بیش از 4 سال از جنگ عربستان علیه یمن و فروپاشی ائتلاف عربی علیه ملت یمن و نیز خروج امارات از این ائتلاف و همچنین بروز اختلاف در میان کویت و قطر با ریاض این احساس را در مقامات سعودی به وجود آورده که مسیر و سیاستهایشان نادرست و خطا بوده است به همین دلیل سعودیها اکنون درصدد بازگشت از این مسیر هستند. این کارشناس مسائل بین الملل اضافه کرد: اظهارات نماینده عربستان در سازمان ملل اعتراف به اشتباه در جنگ یمن و نیز سیاستهایش در قبال ایران است.
تغییر موضع پس از سقوط پهپاد آمریکایی
این کارشناس مسائل بین الملل با بیان اینکه به نظر باید اظهارات نماینده سازمان ملل در آمریکا را جدی گرفت، گفت: سقوط پهپاد آمریکا در تنگه هرمز خود نیز بیانگر این مهم بود که تهران توان مقابله با زیاده خواهیهای واشنگتن را دارد.هانیزاده افزود: اینکشورها وقتی دیدند که آمریکا واکنشی در حمایت از کشورهای خلیج فارس نشان نداد به این نتیجه رسیدند که باید با ایران کنار بیایند. این کارشناس مسائل بین الملل ادامه داد: به همین دلیل باید در انتظار اقدام عملی عربستان برای بهبود روابطش با تهران بود. به هر روی، عربستان نقش بسیار منفیای در سوریه و یمن ایفا کرد و اکنون با توجه به اینکه هزینه جنگ یمن بعد از 4 سال توسط این کشور بالغ بر بیش از صد میلیون دلار بوده این کشور به دنبال تغییر مواضعش به ویژه در قبال ایران است.هانی زاده در پایان گفت: عربستان اکنون پس از این همه شکست تلاش میکند که از یک سو جنگ یمن را به پایان برساند و از سویی روابط خود را با ایران بهبود ببخشد و این نشان از این مهم است که سیاستهای بن سلمان در چند سال اخیر به زیان ریاض بوده است و این کشور را دچار انزوای سیاسی کرده است.
https://eitaa.com/nabaaa