یادداشت های اقتصادی
✍ تعارف منابع ارزی یا انضباط ارزی?!!!!
در ابتدای سال جاری"با هدف جهش تولید" اعلام گردید: واحدهایی که مبادرت به واردات قطعات و مواد اولیه میکنند میتوانند تا ۲۰ درصد افزایش تولید و افزایش سهمیه ارز داشته باشند. باتوجه به ضرورت مدیریت درست منابع ارزی چند پرسش مطرح است:
۱_❎در آبان ۱۴۰۲ آزادسازی واردات لوازم خانگی، با هدف کاهش قیمت ها مطرح گردید. سوال اینجاست که اگر صنایع لوازم خانگی کار خود را بدرستی انجام میدهند چرا این تصمیم از سوی وزارتخانه متولی مطرح شده و اگر در خصوص قیمت گذاری ابهاماتی وجود دارد چرا وزارت صمت بجای توازن میان تولید و نظارت و بازار مجددا ارز دولتی بیشتری برای این صنایع تعارف نموده است؟!!!! آیا تخصیص ده هزار میلیارد تومانی مابه تفاوت نرخ دولتی به این صنایع، در کاش قیمت آنها موثر بوده یا مبنای قیمت گذاری این تولیدات همان ارز آزاد می باشد؟!!! آیا منطقی نبود با هدف افزایش داخلی سازی، روند تخصیص ارز به این صنایع به صورت کاهشی هدف گذاری می گردید؟!
۲- ❎صنایع مونتاژ موتور سیکلت و دوچرخه که توفیقاتی بسیار محدود در زمینه داخلی سازی داشته اند آیا بهتر نبود روند تخصیص ارز به آنها با هدف داخلی سازی قطعات آنها، روندی کاهشی به خود می گرفت؟ مابه تفاوت چند هزار میلیارد تومانی ارز دولتی به اینها توانسته در کاهش قیمت تولیدات آنها به نفع مردم موثر باشد یا قیمت گذاری نهایی بر مبنای ارز تلگرامی انجام می شود؟!!!
۳- ❎واحدهایی که مواد اولیه صنایع کفش و صندل و برخی صنایع شیمیایی را تامین می نمایند قیمت گذاری آنها براساس ارز دولتی انجام می شود یا به صورت سلیقه ای عمل می نمایند؟!!! چرا قیمت محصوص تمام شده تا دویست درصد بیشتر به دست مردم می رسد؟ چرا هرازگاهی فرصت های صادراتی با افزایش قیمت مواد اولیه و یا کمبود عرضه توسط واحدهایی کا از ارز دولتی استفاده می نمایند، به مخاطره می افتد؟!!
۴- ❎در خصوص صنایعی که تعهدات بازگشت ارز صادراتی خود را در سطح پایینی انجام می دهند و منابع ارزی را محبوس و فرصت استفاده از این منابع را برای صنایع دیگر محدود ساخته اند آیا اجازه افزایش سهمیه بیست درصدی ارزی، امری منطقی است؟!!!!
۵-❎ با توجه به محدودیت منابع ریالی، در خصوص صنایعی که با عدم بازپرداخت تسهیلات دریافتی، امکان بهره مندی صنایع دیگر را از نقدینگی محروم ساخته اند آیا باز هم سیاست افزایش سهمیه ارز دولتی به میزان بیست درصدی منطقی و در راستای جهش تولید است؟
۶_❎در خصوص مواد معدنی و صنایع معدنی، علی رغم وجود مواد معدنی و فرآوری شده در داخل کشور، آیا ضرورتی برای تخصیص ارز با نرخ دولتی وجود دارد؟
👌کلام آخر
👈در شرایطی که با تحریم اقتصادی روبرو هستیم مدیریت منابع ارزی و منابع ریالی یک ضرورت عقلی است. لذا :
پیشنهادات:👇
https://eitaa.com/nagoftetolid/5
ناگفتههای تولید