هاری: قسمت سوم عامل بیماری هاری عامل این بیماری، ویروسی RNAدار تک‌رشته‌ای، بی‌هوازی و نوروتروپ از خانواده رابدوویریده است. با ورود ویروس به یاخته‌های ماهیچه‌ای یا یاخته عصبی، تکثیر ویروس آغاز می‌شود. ویروس هاری درشت و کم‌مقاومت است، در طبیعت دوام ندارد و در بزاق خشک‌شده در مدت چند ساعت از بین می‌رود. ویروس هاری در حرارت ۵۰ درجه سانتی‌گراد در مدت ۱۵ دقیقه، در حرارت ۶۰ درجه در مدت ۳۵ ثانیه و در حرارت ۱۰۰ درجه سانتی‌گراد در مدت چند ثانیه از بین می‌رود؛ بنابراین برای ضدعفونی وسایل آلوده کافی است چند دقیقه آن‌ها را جوشاند یا با فنل و الکل شست‌وشو داد. منشأ بیماری هاری همهٔ حیوانات خونگرم پستان‌دار (وحشی و اهلی)، به این بیماری حساس هستند. البته در پرندگان، ابتلا به هاری فقط به‌طور مصنوعی در آزمایشگاه گزارش شده‌ است. بسیاری از حیوانات وحشی مانند راکن، خفاش، راسو، میمون، گرگ، خرس، شغال و روباه، و حیوانات اهلی مثل سگ، گربه، اسب، شتر، الاغ و گاو به این بیماری حساس بوده و قادر به انتقال بیماری به انسان و سایر حیوانات هستند. ادامه دارد...