✅ خونبازی
🔹یک روایت کلیشهای میگوید: «تاریخ را فاتحان مینویسند»؛ روایتی که شاید تا پیش از ظهور و فراگیری شبکههای اجتماعی و انفجار کمی و کیفی رسانهها صحت داشت. اما آیا میلیاردها حسابی که امروز در فضای مجازی فعال است در کنار هزاران شبکه تلویزیونی و میلیونها خبرگزاری، سایت و روزنامه، جلوی تحریف واقعیت را گرفته است؟ برای یافتن پاسخ، به موضوعی سر میکشیم که از لحظه وقوع تا همین امروز که چهارمین سالگرد آن است، قربانیِ «جنگِ روایتها» شد؛ هواپیمای اوکراینی.
🔹 اینکه دست چه کسی روی دکمه شلیک موشک رفت و چرا؟ اولین و ابتداییترین سوال از لیست بلندبالای پرسشهایی بود که اگرچه امروز «بدبینانه» به نظر میآید اما آن سه روز کاملا «واقعبینانه»، «محتمل» و «ممکن» بود و حساسیتها در بررسی موضوع و متعاقب آن اطلاعرسانی را مضاعف میساخت.
🔹بر این اساس وقفه سهروزه، شاید کوتاهترین زمان برای وارسی و تحقیق زوایای اطلاعاتی رویدادی بود که علاوه بر جنبههای تراژیک آن، زوایای امنیتی، سیاسی و بینالمللی هم داشت و اتفاقا از همین منظر بود که دستگاه عظیم تبلیغات و رسانهای امریکا توش و توان خود را به کار گرفت تا روی موج احساسات واقعی و طبیعی خانواده قربانیان هواپیمای اوکراینی و شهروندان کشورمان سوار شود.
🔹همان دستگاه رسانهای و تبلیغاتی که ۳۵ سال پیش و در جریان شلیک به هواپیمای ایرباس ایرانی امتحان پس داده بود. کشوری که با تحریف افکار عمومی، «اشتباه عمدیِ» کاپیتان «ویلیام راجرز سوم» ، فرمانده ناو امریکایی «یواِساِس وینسِس» را که با شلیک دو موشک جان ۲۹۰ مسافر و خدمه پرواز از جمله ۶۶ کودک زیر ۱۳ سال را گرفت شایسته تقدیر و مدال شجاعت دانست و بعد از سه دهه با مانور خونخواهیِ قربانیان هواپیمای اوکراینی، خون مسافران پرواز شماره ۷۵۲ را دستمایه بازی رسانهای کرد.
🔹نمیتوان کتمان کرد که روایت ملی در خصوص پرونده سقوط هواپیمای اوکراینی بهدلایل متعدد نتوانست در برابر موج مخرب رسانههای معاند، افکار عمومی را قانع کند اما این نقیصه نه بهدلیل فقدان ادله و مستندات واقعی، بلکه بهواسطه وجود ناکارآمدی درساختارهای مسئول اطلاعرسانی در بحران، بهوقوع پیوست و موجب تاثیرگذاری روایت نادرست از این رخداد تلخ شد.
https://NourNews.ir/Fa/News/160788
🌐
nournews.ir
🆔
@Nournews_IR