سلام وقت شما بخیر ببخشید اگر برای پلو عدس ، به آبی که برنج در حال قل زدن است کشمش اضافه کنیم اون غذا په حکمی داره ؟ ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ✅پاسخ سلام اکثر مراجع تقلید؛ خرما، مویز، کشمش و آب آنها را اگر چه جوش بیاید پاک، و خوردن آنها را حلال می‌دانند. اما برخی از فقها[1] در این زمینه می‌گویند: هرگاه مویز و کشمش را در غذا بریزند و بجوشد، به طوری که آب به داخل آن نفوذ کند و آب داخلش نیز بجوشد حرام می‌شود، اما نجس نیست و می‌توان آنها را جدا کرد و غذا را خورد. ولی در حال سرخ کردن و دم کردن در برنج و امثال آن مانعی ندارد. و در مورد خرما نیز اگر آب آن در غذا وارد شود و بجوشد و مستهلک شود، مانعی ندارد. ولی اگر مقدار آن به قدری باشد که بجوشد ولی مستهلک نشود، نمی‌توان آن‌را خورد. ضمائم: پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2] حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای(مد ظله العالی): نجس نمی‌شود و استفاده از آن اشکال ندارد. حضرت آیت الله العظمی سیستانی(مد ظله العالی): خرما و مویز و کشمش و آب آنها اگر چه جوش بیایند پاک، و خوردن آنها حلال است. حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی(مد ظله العالی): هرگاه مویز و کشمش را در غذا بریزند و بجوشد، به طوری که آب به داخل آن نفوذ کند و آب داخلش نیز بجوشد حرام می‌شود، اما نجس نیست و می‌توان آنها را جدا کرد و غذا را خورد. ولی در حال سرخ کردن و دم کردن در برنج و امثال آن مانعی ندارد. و در مورد خرما نیز اگر آب آن در غذا وارد شود و بجوشد و مستهلک شود، مانعی ندارد. ولی اگر مقدار آن به قدری باشد که بجوشد ولی مستهلک نشود، نمی‌توان آن‌را خورد. حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی): هیچ‌یک از موارد مذکور در سؤال اشکال ندارد. حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی): کشمش و خرما با جوشیدن در غذا نجس نمی‌شود و خوردن آن اشکال ندارد. 🅿️ @p_ahkaam