💢معنای ولیّ💢
ولیّ در آیه ولایت به چه معناست؟
✅ولیّ در لغت معانی متعدد و مختلفی دارد.
وبرخی مثل ابن تیمیه وفخررازی؛ولیّ در آیه را به معنای دوست و ناصر می دانند.
(أن الكلام في سياق النهي عن موالاة الكفار والأمر بموالاة المؤمنين كما يدل عليه سياق الكلام ... وإنما هي في الولايته التي هي ضد العداوة .)
و چون آيه درباره نهي ولايت كفار وامر به ولايت مؤمنان است همان گونه كه سياق كلام دلالت بر اين دارد ، اين ولايت ضد عداوت است .
📚منهاج السنة النبوية، ج 2 ص 32
📚دقائق التفسير الجامع لتفسير ابن تيمية ، ج 2 ص 207 .
👈فخرنویسد:
(والظاهر أن الولاية المأمور بها ههنا هي المنهي عنها فيما قبل ، ولما كانت الولاية المنهي عنها فيما قبل هي الولاية بمعني النصرة كانت الولاية المأمور بها هي الولاية بمعني النصرة .)
ولايت كه در اين جا ا مر به آن شده قبل از آن نهي شده ، چون كه ولايت كه نهي شده به معناي نصرت است ، ولايت كه امر به آن شديم نيز به معناي نصرت است .
📚مفاتيح الغيب ، ج 12 ، ص26،
🔴اما معناي «ولي» در لغت :
👈راغب اصفهاني مي گويد :
(الولاء والتوالي أن يحصل شيئان فصاعداً حصولاً ليس بينهما ما ليس منهما ، ويستعار ذلك للقرب من حيث المكان ومن حيث النسبة ومن حيث الدين ومن حيث الصداقة والنصرة والاعتقاد والولاية : النصرة . والولاية : تولي الأمر . و قيل : الولاية والولاية نحو الدلالة والدلالة . وحقيقته : تولي الامر .)
دو چيز ، هر گاه چسبيده و كنار هم قرار گيرند كه شيء سوم ، ميان آن دو فاصله اي پديد نياورد كه پيوندشان را از هم بگسلاند ، « ولي » معنا و مفهوم پيداكرده و اين معنا در جاي ديگر كه قرب مكاني و نسبت و راستي و همكاري و عقيده داشته باشد به صورت استعاره به كار مي رود .
ولايت ( به فتح واو ) به معناي نصرت و ولايت ( به كسر واو ) به معناي سرپرستي به كار مي رود ...
حقيقت معناي ولايت همان سرپرستي است .
📚المفردات في غريب القرآن ، ج 1 ص 533 ،
👈ابن اثير مي نويسد :
(ومن أسمائه عز وجل الوالي وهو مالك الأشياء جميعها المتصرف فيها وكأن الولاية تشعر بالتدبير والقدرة والفعل)
ولايت اشاره و دلالت بر تدبير و اعمال قدرت و انجام كاري دارد .
📚النهاية في غريب الحديث والأثر، ج 5 ص 226 ،
ابن منظور افريقي مي نويسد :
(وولي المرأة الذي يلي عقد النكاح عليها ولا يدعها تستبد بعقد النكاح دونه .)
سرپرست زن كسي است كه عقد نكاح به دست است و زن در اين امر رها گذاشته نمي شود ، كه ديگران با عقد نكاح در حق او استبداد نمايند .
📚لسان العرب، ج15 ، ص407 ،
🔴بنا بر آن چه در تفسير لغت شناسان راجع به ولي بيان شد اين مطلب به دست مي آيد كه اين كلمه حدود بیست و یک معنا مطرح نمودهاند که از جمله میتوان به مالک ، عبد، صاحب، شریک، رب، ناصر، تابع، منعم و... نیز سلطنت و ولايت مي باشد .(مشترک لفظی)
البته برخی از بزرگان ؛ همه معانی متعدد لغوی ولیّ را به معنای سلطنت و ولایت برمی گردانند . قائل به اصل واحد هستند؛که معانی دیگر را به این معنا برمی گردانند.وآن اولویت در تصرف است.(مشترک معنوی)
📚بحار الأنوار ج37، ص: 237
اولویت در آیه ، بمعنای اولی به تصرف و امام واجب الطاعه است
اما قرائن اینکه ولیّ در این آیه به معنای ولایت است
(قال المبرد: الولي و الأولى و الأحق و المولى بمعنى واحد )
📚التبيان في تفسير القرآن ج3 560
بر فرض که معانی متعدد واژه ولیّ ؛مشترک لفظی باشد قرائن معینه در آیه وجود دارد که معین می کند که معنای ولایت و سرپرستی مراد است.
🔰
@p_eteghadi 🔰