⭕️سوال
❓منظور از توحید در ربوبیّت تشریعی چیست؟
🔷خداوند حکیم در مورد انسان، تدبیر و ربوبیّت ویژهای علاوه بر ربوبیّت تکوینی که بیان شد، به کار برده تا او هرچه بهتر بتواند به کمال حقیقی خویش برسد. پروردگار عالَم در این نوع تدبیر با توجه به اختیار انسان، زمینه کمال و سعادت او را فراهم آورده است.
🔹ارسال پیامبران و فرستادن کتب آسمانی، تداوم مسیر انبیا با امامان معصوم علیهمالسلام، شریعت و احکام شرعی و... از جمله مهمترین تدبیرهای الهی است تا انسان بتواند با انتخاب صحیح به سعادت نائل آید.
🟢این نوع از ربوبیّت که با وضع قوانین، مقررات و احکام خاص و ویژهای برای هدایت به خوشبختی و کمال صورت میگيرد، ربوبیت تشریعی نامیده میشود.
🔹جلوههای ربوبیّت تشریعی الهی بسیار فراوان است. خداوند به سبب مهربانی بینهایتش بهترین راهها را برای هدایت انسان مشخص کرده و دین را بهعنوان مجموعه این رهنمودها فرستاده است.
✅حضرت زهرا سلاماللهعلیها در فرازی حکیمانه و دلنشین به بیان برخی مظاهر این ربوبیّت به همراه ثمره و هدف آنها اشاره فرمودند که به بخشی از این سخنان اشاره میکنیم:
🔹«خداوند "نماز" را وسیله پاکى از کبر و غرور، و "زکات: را موجب تزکیه نفس و نموّ روزى، و "روزه" را عامل تثبیت اخلاص، و "حج" را وسیله تقویت آیین اسلام، و "عدالت" را مایه هماهنگى دلها، و "اطاعت" ما را باعث نظام ملت اسلام، و "امامت" ما را امان از تفرقه و پراکندگى، و "جهاد" را موجب عزت اسلام،... و "نیکى به پدر و مادر" را موجب پیشگیرى از خشم خدا، و "صلهرحم" را وسیله افزایش جمعیت و قدرت، و "قصاص" را وسیله حفظ نفوس، و "وفاى به نذر" را موجب آمرزش ... قرار داد».[1]
☑️توحید در ربوبیّت تشریعیی به این معناست که فقط خداوند، حق قانونگذاری مستقل برای مردم را دارد.[2]
📗پینوشت:
[1]. خطبه فدکیه.
[2]. مصباح یزدی، محمدتقی، بهسوی تو، ص54.
🔰
@p_eteghadi 🔰