#سوال
گاهی که میخواهیم امر به معروف کنیم این دو جمله رو میشنویم👇
موسی به دین خود عیسی به دین خود و هر کسی رو تو قبر خودش میذارن!
این شبهه رو چه طور پاسخ بدیم؟
#پاسخ
🔰«عیسی به دین خود و موسی هم به دین خود» آیا این ضرب المثل درست است؟ آیا با آموزههای قرآن و اسلام تضادی ندارد؟ اولا باید بگوییم که این ضرب المثل یک ضرب المثل اشتباه است؛ زیرا که دین حضرت عیسی (علیه السلام) با دین حضرت موسی (علیه السلام) در یک راستا هستند.
🔰چنانکه در روایتی از امام صادق (علیه السلام) از قول حضرت عیسی (علیه السلام) آمده که: «برادرم موسی (علیه السلام) میفرمود: قسم دروغ نخورید، ولی من میگویم سوگند راست هم نخورید. حواریون گفتند: بیشتر برای ما بگو، حضرت فرمود: موسی (علیه السلام) میفرمود: زنا نکنید من می گویم حتی فکر زنا را هم نکنید.»
🔰و در ثانی با برخی از آیات قرآن در تضاد است.
آیات مربوط به ارسال رسل اصلا پیامبران و از جمله پیامبر ما برای این آمدند که مردم را به راه توحید دعوت کنند. در باره ابلاغ پیامبر میخوانیم: «او کسی است که در میان جمعیت درس نخوانده رسولی از خودشان برانگیخت که آیاتش را بر آنها میخواند و آنها را تزکیه میکند و به آنان کتاب (قرآن) و حکمت میآموزد هر چند پیش از آن در گمراهی آشکاری بودند! (جمعه/2) و اگر بنا را بر این ضرب المثل بگذاریم، فلسفه بعثت انبیاء زیر سوال میرود؛ زیرا پیامبران آمدند و برخلاف مفاد ضرب المثل مورد مناقشه، مردم را به راهی مشخص که همان راه توحید باشد رهنمون کنند.
🔰جدای از نکتهی بالا، ما در دین اسلام فریضهای به اسم امر به معروف و نهی از منکر داریم که اشتباه بودن این ضرب المثل را فریاد میکشد. «و باید از شما گروهی باشند که [همه مردم را] به سوی خیر [اتحاد، اتفاق، الفت، برادری، مواسات و درستی ] دعوت نمایند، و به کار شایسته و پسندیده وادارند، و از کار ناپسند و زشت بازدارند؛ و اینانند که یقینا رستگارند.»(آل عمران/104) اینها درست؛ ولی هر کسی بخواهد نماز و دعا بخواند، نیاز چندانی به امر و نهی ندارد و اگر هم اهل اینها نباشد، با هزار امر و نهی نمازخوان نمیشود.
🔰مشکل اصلی این است که دین را در نماز خواندن و مانند آن خلاصه کردهایم و از یاد بردهایم که قرآن جدا از دستورات فردی، دستورات اجتماعی نیز دارد، و برای جلوگیری از منکرات اجتماعی، مجازاتی را در نظر گرفته است. مثلا قرآن برای از بین بردن گناه سرقت در جامعه در آیه 38 مائده دستور به قطع دست دزد(با شرایط خود) داده است و هکذا خیلی از گناهان دیگر. عمل به این دستورات از طرف حکومت اسلامی، در راستای امر به معروف و نهی از منکر است. مثال دیگر، اگر کسانی در قالب گشت ارشاد و امثال آن نباشند که هنجارشکنان (کسانی که حیا و عفت را رعایت نمیکنند) را با شرایط مناسب امر و نهی کنند، طبعا مشکلات اخلاقی، تبعات کشندهتری بر اجتماع خواهد گذاشت. باید اعتراف کنیم که ضرب المثل مورد مناقشه، ضرب المثلی انحرافی است.
منبع:
https://hawzah.net
🔰
@p_eteghadi 🔰