🍀صلوات برای تعجیل درفرج امام زمان فراموش نشه🍀
بدگویی از دهر و دنیا در کلام امام حسین علیه السلام !!!!
#پرسش
❓در برخی نقلها آمده است که امام حسین در جریان واقعه کربلا از دنیا به خاطر گرفتاری های ایجاد شده بدگویی کرده در حالی که ما معتقدیم همه چیز دست خداوند است و دنیا و روزگار در گرفتاری ها نقشی ندارند !!!! این تضاد چگونه قابل رفع است ❕❕❕❕
#پاسخ
✅️ خداوند می فرماید :
" آنها گفتند: چيزى جز همين زندگى دنيا در كار نيست، گروهى از ما مىميرند و گروهى جاى آنها را مىگيرند، و جز طبيعت و روزگار ما را هلاك نمىكند، آنها به اين سخن كه مىگويند يقين ندارند، بلكه تنها گمان بىپايهاى دارند. " " وَ قالُوا ما هِيَ إِلاَّ حَياتُنَا الدُّنْيا نَمُوتُ وَ نَحْيا وَ ما يُهْلِكُنا إِلاَّ الدَّهْرُ وَ ما لَهُمْ بِذلِكَ مِنْ عِلْمٍ إِنْ هُمْ إِلاَّ يَظُنُّون " ( جاثیه 24 )
❗️در پاسخ به پرسش مطرح شده و شرح و بیان آیه فوق در تفسیر نمونه چنین می خوانیم :
" اين اعتقاد كه فاعل حوادث اين عالم دهر و روزگار است، و يا به تعبير جمعى ديگر گردش افلاك و اوضاع كواكب مىباشد عقيده جمعى از ماديين در اعصار گذشته بود كه سلسله حوادث را منتهى به افلاك مىكردند، و معتقد بودند هر چه در جهان ما رخ مىدهد به سبب آنهاست حتى گروهى از فلاسفه دهرى و مانند آنها معتقد به ثبوت عقل براى افلاك بودند، و تدبير اين جهان را به دست آنها مىدانستند.
▫️اين اعتقادات خرافى با گذشت زمان تدريجا از ميان رفت، مخصوصا با پيشرفت علم هيئت ثابت شد چيزى بنام" افلاك" (كرات تو بر توى پوست پيازى بلورين) اصلا وجود خارجى ندارد، و ستارگان عالم بالا نيز كم و بيش ساختمانى مانند كره زمين دارند، منتها بعضى خاموشند و كسب نور از كرات ديگر مىكنند، و بعضى در حال اشتعال و نور افشانى هستند.
🔸دهريين گاه در حوادث تلخ و ناگوار به دهر بدگويى مىكردند و آن را سب و دشنام مىدادند و عجب اينكه بقاياى آن نيز در ادبيات امروز ديده مىشود كه بعضى از شاعران خداپرست به" دهر غدار" و" چرخ كج مدار" بد مىگويند و بر روزگار نفرين مىفرستند كه چرا چنين و چنان كرده است.
در شعر معروف آمده است:
فلك به مردم نادان دهد زمام مراد
تو اهل دانش و فضلى همين گناهت بس!
ديگرى مىگويد:
روزگار است اينكه گه عزت دهد گه خار دارد چرخ بازيگر از اين بازيچهها بسيار دارد!
در مورد دهر نيز گفتهاند:
دهر چون نيرنگ سازد چرخ چون دستان كند مغز را آشفته سازد عقل را حيران كند!
👌ولى در احاديث اسلامى از پيغمبر گرامى اسلام نقل شده: "لا تسبوا الدهر فان اللَّه هو الدهر "
" روزگار را دشنام ندهيد چرا كه خداوند روزگار است"
📚تفسیر مجمع البیان ج 9 ص 78
▫️اشاره به اينكه روزگار لفظى بيش نيست، كسى كه مدبر اين جهان و گرداننده اين عالم است خدا است، اگر به مدبر و گرداننده اين جهان بدگويى كنيد بدون توجه به خداوند قادر متعال بدگويى كردهايد! شاهد گوياى اين سخن حديث ديگرى است كه به عنوان حديث قدسى نقل شده است خداوند مىفرمايد:
يؤذينى ابن آدم يسب الدهر، و انا الدهر! بيدى الامر، اقلب الليل و النهار!
" اين سخن فرزندان آدم مرا آزار مىدهد كه به دهر دشنام مىگويند، در حالى كه دهر منم! همه چيز به دست من است و شب و روز را من دگرگون مىسازم"
📚تفسیر قرطبی ج 16 ص 172
👈 ولى در بعضى از تعبيرات دهر به معنى " ابناء روزگار" و" مردم زمانه" به كار رفته كه بزرگان از بىوفايى آنها شكوه كردهاند، 👉
❗️شبيه شعر معروفى كه از امام حسين ع در شب عاشورا نقل شده كه فرمود:
يا دهر اف لك من خليل
كم لك بالاشراق و الاصيل
من صاحب و طالب قتيل
و الدهر لا يقنع بالبديل
" اى روزگار اف بر تو باد كه دوست خوبى نبودى چه اندازه صبحگاهان و شامگاهان از دوستان و طالبان ما را به قتل رساندى و روزگار هرگز قانع به گرفتن بدل و عوضى نمىشود "
📚الارشاد ج 2 ص 93
❗️به اين ترتيب براى دهر دو معنى وجود دارد:
🔹1 _ دهر به معنى" افلاك و روزگار" كه مورد توجه دهريين بوده و آن را حاكم بر نظام هستى و زندگى انسانها مىپنداشتند .
🔹2_ دهر به معنى" مردم عصر و زمان و ابناء روزگار".
👌مسلما دهر به معنى اول پندارى بيش نيست، و اگر باشد اشتباه در تعبير است كه بجاى نام خداوند متعال كه حاكميت بر تمام عالم وجود دارد نام" دهر" را مىبرند .
👈 ولى دهر به معنى دوم چيزى است كه بسيارى از پيشوايان و بزرگان آن را مذمت كردهاند، چرا كه مردم عصر خود را فريبكار، بىوفا، و متلون مىدانستند.👉
📚تفسير نمونه، ج21، ص: 271
🔰
@p_eteghadi 🔰