🔹یادداشت از محمد رضا کمیلی| دستگیری عمران خان؛ اجرای قانون اساسی یا انتقام گیری سیاسی
▪️به قلم محمد رضا کمیلی «کارشناس مسائل پاکستان »
🔻دستگیری « عمران خان» نخست وزیر سابق پاکستان که مدتی پس از عزل پر سر و صدای او از قدرت صورت گرفت این سوال را برای مخاطبان به وجود آورده که آیا او واقعا مجرم است و قانون اساسی در خصوص او اجرا می شود و یا دولت در تلاش است رقیب اصلی خود را از میدان خارج کند و به این شکل یک انتقام گیری سیاسی را بهانه کرده است.
🔹برای پاسخ به این سوال بهتر است نگاهی به گذشته برخی سیاستمداران نام آشنای پاکستان بیندازیم و ببینیم که آیا آنها نیز مدتی در زندان بوده اند یا خیر؟
🔻 «بی نظیر بوتو» که 2 بار نخست وزیر پاکستان بوده است به همین اندازه هم زندان رفتن را تجربه کرده است. او حتی مدتی را به جرم فساد مالی تبعید شده است.
🔻«آصف علی زرداری» چهره مشهور حزب مردم که شهرت اولیه اش را مدیون ازدواج به بی نظیر بوتو بوده نیز علاوه بر جرائمی که همسرش به آن متهم شده مدتی را به صورت جداگانه به جرم فساد مالی در زندان به سر برده است.
🔻«نواز شریف» فردی که رکورد تکیه زدن بر کرسی نخست وزیری پاکستان را در اختیار دارد نیز مدت های طولانی عمرش را در زندان به سر برده و پرونده های فساد مالی علیه او وجود داشته است.
🔻«پرویز مشرف» که ابتدا از طریق کودتا و سپس با برگزاری یک انتخابات قدرت را در پاکستان به دست گرفت نیز در سال های پایانی عمرش به دلیل خیانت به کشور به اعدام محکوم شد که البته حضورش در دبی باعث شد حکم اجرا نشود.
🔻«ذوالفقار علی بوتو» رئیس جمهور و نخست وزیر سابق پاکستان که موسس حزب مردم به حساب می آید نیز نه تنها زندانی شد بلکه به اتهام دست داشتن در قتل یک شهروند اعدام شد!
🔻پس دستگیر شدن و به زندان رفتن سیاستمداران برجسته در پاکستان اقدام تازه ای نیست که تنها عمران خان آن را تجربه کرده باشد.
🔹چرا عمران خان؟
🔻به نظر بنده مهم ترین مشکلی که عمران خان با حزب مردم و حزب نواز دارد این است که حاضر به تبانی و همراهی با آنها نشده است. او می توانست به سادگی با زرداری به توافق برسد و حتی با چشم پوشی از پرونده های فساد مالی سران حزب نواز، به راحتی مدت حکومتش را کامل کند و از فشار شدید هجمه های سیاسی و قضایی که آنها در دوران حکومتشان علیه او به راه انداخته اند راحت شود.
🔻نخست وزیر سابق پاکستان اخیرا منتقد ارتش هم شده بود و به خصوص فرمانده سابق ارتش پاکستان را به باد انتقاد گرفت. او ابایی نداشت که بگوید « ژنرال قمر جاوید باجوا» عامل اصلی برکناری او از قدرت بوده و فساد مالی و اقتصادی از نگاه ژنرال باجوا هیچ قبح و زشتی نداشته است.
🔻رفتار عمران خان و تلاش او برای مبارزه با فساد اقتصادی دو خاندان بزرگ پاکستان سبب شد که نزدیک به 20 پرونده قضایی علیه او تشکیل شود. عمران خان در برخی از این پرونده ها تبرئه شده بود و برخی دیگر نیز گریبان او را رها نکرده بودند. برخی از این پرونده ها عبارت بودند از: توهین به قضات دادگاه، توهین به پلیس، استفاده نامشروع از اموال کاخ نخست وزیری و خزانه آن، استفاده غیر مجاز از بالگرد در زمان نخست وزیری و...
🔻ناگفته مشخص است که موضوع بیشتر این پرونده ها صرفا بهانه ای برای به حاشیه کشیدن عمران خان و حذف دائم یا موقت او است.
🔹چرا عمران خان بازداشت شد؟
🔻آن چه که باعث دستگیری نخست وزیر سابق پاکستان توسط نیروهای پلیس در محوطه خارجی دادگاه شد پرونده ای به نام «القادر ترست» عنوان شده است. القادر نام دانشگاهی است که قرار بود عمران خان جز هیئت مدیره آن باشد و آن گونه که «رانا ثناءالله» وزیر کشور پاکستان مدعی شده است زمین این دانشگاه رشوه ای بوده که «ملک ریاض» ملّاک مشهور پاکستانی به عمران خان داده است.
🔻وزیر کشور پاکستان که خود متهم به حمل مواد مخدر نیز بوده است تصریح کرد: ملک ریاض برای فرار از اتهام پولشویی و زمین خواری، محوطه ای وسیع را به پروژه القادر اختصاص داده که عمران خان و همسرش جز هیئت امنای آن هستند.
🔹تبعات دستگیری عمران خان چه بود؟
🔻همزمان با دستگیری ناگهانی عمران خان وضعیت در پاکستان به بحرانی ترین حد ممکن رسید و بسیاری از شهرهای بزرگ با تجمعات گسترده حامیان عمران خان مواجه شدند. چیزی که حتی سران حزب نواز و حزب مردم نیز نمی توانند آن را کتمان کنند این است که عمران خان طرف داران فراوانی دارد و دقیقا واهمه از تعداد بالای همین طرف داران است که باعث می شود دولت با انتخابات موافقت نکند و تمام تلاش خود را برای به تعویق انداختن آن به کار بگیرد.
🔻حامیان عمران خان نه تنها برخی مقرهای مربوط به ارتش پاکستان را محاصره کرده و علیه دخالت ارتش در امور سیاسی دست به اعتراض زدند بلکه با مسدود کردن جاده ها و مسیرهای اصلی کشور عملا اقتصاد پاکستان را نیز فلج کرده است.