مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت گفت: با خوردن مواد غذایی به ویروس کرونا مبتلا نمیشویم، زیرا غذا یا پخته میشود که ویروس در اثر حرارت از بین میرود. در عین حال وقتی مواد غذایی چون میوه را میخوریم، اسید معده باعث میشود که ویروس از بین برود. زمانی مشکل ایجاد میشود که دستمان به ویروس کرونا آلوده باشد و بعد میوه به ویروس آلوده شود و سپس در اثر تماس آن با دهان و بینی منجر به آلودگی میشود.
به گزارش وبدا، دکتر زهرا عبداللهی در نشست خبری که به صورت ویدئوکنفرانس برگزار شد، اظهار کرد: با توجه به اینکه در ماه رمضان سال جاری، با کرونا مواجهیم، خوب است که نکاتی را درباره تغذیه صحیح در ایام روزهداری بدانیم. اولین نکته اینکه اصولا در ایام روزهداری و ماه مبارک رمضان هم رعایت اصول تغذیه درست در وعدههای سحر، افطار و بعد از آن، نقش مهمی در حفظ سلامت ما دارد و باید اصول تغذیه یعنی رعایت تعادل و تنوع را در تغذیه داشته باشیم و از همه گروههای غذایی به میزان کافی استفاده کنیم.
وی با بیان اینکه از مصرف زیاد مواد قندی و چربیها در این ایام نیز باید خودداری کنیم، گفت: مصرف بیرویه مواد قندی، نوشیدنیهای شیرین و مواد چرب و سرخ شده و مصرف زیاد نمک باعث تحریک و تضعیف سیستم ایمنی بدن میشوند. در حالی که برای مقابله با کرونا و تقویت سیستم ایمنی بدن نوع غذایی که میخوریم اهمیت زیادی دارد.
دکتر عبداللهی تأکید کرد: بنابراین، در وعده سحر نکاتی را که خوب است رعایت شود، مصرف سبزی، صیفیجات و سالاد است، زیرا این مواد حاوی آب هستند و در طول روز از تشنگی و خشکی گلو و دهان جلوگیری میکنند. باید توجه کرد که یکی از عوامل زمینهساز برای فعالیت کرونا خشکی گلو و دهان است. بر همین اساس به میزان کافی سبزی و سالاد در وعده سحر بخورید که از خشکی دهان پیشگیری میکند. در عین حال این مواد حاوی ویتامین A و C هستند.
وی تأکید کرد: نوشیدنیهای شیرین، مواد قندی شیرین برای سحر توصیه نمیشوند، زیرا احساس تشنگی را در طول روز تشدید میکنند. غذاهای چرب و پرادویه هم برای سحر مناسب نیستند. در وعده افطار مهم است که با مایعات گرم، مواد قندی که سالمترین آنها خرما است و یک غذای ساده و سبک مصرف شود. از افطار تا سحر باید به میزان لازم مایعات مصرف شود.
تنوع و تعادل در غذای روزانه را رعایت کنید
دکتر عبداللهی در ادامه سخنانش، گفت: در موضوع تغذیه توصیه کلی مورد تأکید این است که باید تعادل و تنوع را در برنامه غذایی روزانه رعایت کنیم، یعنی اگر شش گروه اصلی غذایی داریم همه آنها را به میزان کافی در برنامه غذایی خود گنجانیم که منابع پروتئینی و سبزیها یکی از این موارد است. همه گروههای غذایی باید به اندازه کافی و توصیهشده وجود داشته باشد. برای تقویت سیستم ایمنی بدن مجموعهای از مواد غذایی مختلف که در گروههای غذایی مختلف قرار دارند، به مقدار کافی باید مصرف شود تا سیستم ایمنی به درستی کارش را انجام دهد و در برابر بیماریها از بدن دفاع کند.
وی افزود: هیچ رژیم غذایی خاصی که بگوید فقط پروتئین بخورید یا فقط سبزی و میوه مصرف کرده و گیاهخوار باشید تا سیستم ایمنی بدن تقویت شود، وجود ندارد. سیستم ایمنی بدن به ویتامین، املاح و پروتئین نیاز دارد که این مواد در مواد غذایی مختلفی وجود دارند. در عین حال نمیگوییم فقط سبزی و میوه بخورید و پروتئین هم لازم است.
دکتر عبداللهی در پاسخ به سوالی درباره روزهداری با وجود کمتحرکی مردم که ناشی از شیوع کرونا بوده است، گفت: باید توجه کرد که یک دسته از افراد سالم هستند و دچار ویروس کرونا نشدهاند که این افراد در این شرایط هم میتوانند روزه بگیرند، اما به شرطی که اصول تغذیهای لازم را در برنامه غذایی خود رعایت کنند، یعنی باید حتما وعده سحری را بخورند و آن را حذف نکنند. در وعده سحری و افطاری، نکات تغذیهای را شامل تعادل و تنوع رعایت کنند. همچنین از افطاری تا سحری، میوه و مایعات مصرف کنند. اگر اصول صحیح تغذیه رعایت شود، در شرایط کرونا هم مشکلی ایجاد نمیکند، بلکه خودش به تقویت سیستم ایمنی بدن هم کمک میکند. مهم این است که دچار افراط و تفریط نشویم و تغذیه درستی داشته باشیم.
مبتلایان کرونا روزه نگیرند
وی ادامه داد: کسانی که به ویروس کرونا مبتلا هستند، قطعا نباید روزه بگیرند و باید زیر نظر پزشک معالج خود باشند. برخی افراد هم مبتلا شده و حالا بهبود یافتهاند. بر اساس توصیه متخصصین کسانی که بیمار شدند از آنجایی که احتمال بازگشت بیماری کرونا تا ۶ هفته پس از بهبودی آنها وجود دارد، روزه نگیرند. دسته دیگر هم افرادی هستند که بیماری زمینهای مانند دیابت و فشار خون دارند و تحت درمان و دارو درمانی هستند که این افراد هم حتما باید با نظر پزشک معالج نسبت به روزه گرفتن اقدام کنند. البته مشکل عدم تحرک به دلیل قرنطینه خانگی وجود دارد، اما توصیه میشود که تا جا